gastro postao
Jednostavno i ukusno
Starog kruha uvijek se nađe u svakom kućanstvu, a zaista ga je šteta bacati kada se od njega mogu napraviti fini obroci, poput složenca. Izvrstan način za potrošiti stari kruh i i dobiti fino jelo.
Počastite svoje nepce slatkim doručkom i iskušajte složenac s jagodama i bademima.
Potrebno vam je:
- 8 kriška kruha
- 100 g maslaca
- 150 g jagoda
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica likera od jagode
- 3 jaja
- 3 dl mlijeka
- 1 dl slatkog vrhnja
- 50 g šećera
- 50 g badema
- 1 žlica smeđeg šećera
- šećer u prahu
- muškatni oraščić
Priprema:
- Narežite jagode na ploške. Bademe nasjeckajte.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Izrežite ploške kruha dijagonalno u obliku trokuta.
- Premažite s malo maslaca posudu za pečenje, a s ostatkom maslaca premažite kruh.
- Složite trokute u posudu tako da se na pola preklapaju. Posložite po njima ploške jagoda, poškropite ih likerom, pospite vanilin šećerom i sjeckanim bademima te prekrijte ostatkom ploški kruha.
- U posudi umutite jaja pa umiješajte mlijeko, vrhnje i šećer. Prelijte smjesu preko deserta i ostavite 10 minuta dok kruh ne upije smjesu s jajima.
- Naribajte muškatnog oraščića po vrhu i pospite s malo smeđeg šećera.
- Pecite oko 20 minuta dok ne dobije zlatno-žutu boju.