gastro postao
Neobična torta od bundeve i speculaas keksa
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 377
Podloga
- 100 g speculaas keksi
- 3 žlica maslac, neslani
- 1.50 žlica agavin sirup
Krema
- 300 g pire od bundeve
- 2 kom jaje kokošje
- 70 ml agavin sirup
- 50 g kakao u prahu, nezašećereni
- 0.50 mala žlica mljeveni cimet
- 0.50 mala žlica đumbir u prahu
Priprema
- Speculoos kekse razmrvi ili samelji te pomiješaj sa otopljenim maslacem i agavinim sirupom formirajući kompaktnu smjesu koju ćeš utisnuti na dno okruglog kalupa. Kada utisneš i poravnaš smjesu u kalupu, peci je 5 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Izvadi iz pećnice i malo ohladi.
- Da bi dobili pire od bundeve, ako je veća treba je razrezati na nekoliko dijelova, omotati cijelu u aluminijsku foliju te peći oko 1 sat na 200 stupnjeva.
- Odstrani koru, sjemenke te meso bundeve umuti mikserom u pire i ohladi.
- Ohlađenom pireu od bundeve dodaj agavin sirup i umućena 2 jaja, umuti u kremu, te na kraju dodaj 50 g prosijanog kakaa te željene začine. Dobro promiješaj ili miksaj dok se kakao ne stopi s kremom.
- Kremu ulij u kalup sa polupečenom podlogom od keksa, po vrhu posipaj s malo prosijanog kakaa dok ne pokriješ cijelu površinu i peci oko 30 minuta na 180 stupnjeva ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne bude suha. Posluži samo ili s tučenim slatkim vrhnjem. Napomene: količinu kakaa možeš smanjiti, ukoliko ti se čini da će torta biti prejaka agavin sirup možeš u potpunosti zamijeniti običnim/muscovado/demerara šećerom ili medom
Izvor Zdrava Krava