Soparnik je autohtona dalmatinska delicija - slasna "pita" s blitvom i lukom. Donosimo ti recept za poljički soparnik iz pećnice koji će te oduševiti okusom i izgledom.
Staro tradicionalno jelo, autohtona delicija, ponos dalmatinske kužine, zaštićeno kulturno dobro... Sve je to poljički soparnik, poznat i pod nazivima zeljenik, uljenak i prisnac. Soparnik datira još iz doba Turaka, a usavršili su ga u dalmatinskim Poljicama.
Danas nosi oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla tako da se originalnim soparnikom smatra samo onaj spravljen po zadanoj recepturi i s namirnicama koje su proizvedene na području Poljica. Iako je nekada bio sirotinjsko jelo, soparnik danas slovi za pravu gastronomsku deliciju, a mi ga najviše volimo uz čašu dobrog crnog vina.
Soparnik - tradicija na tanjuru
Tradicija pripreme ovog jela prenosi se s koljena na koljeno,a najčešće se priprema kao posno jelo na Badnjak ili za Veliki petak. Soparnik se sastoji od malo blitve, mladog luka, peršina, češnjaka i maslinovog ulja te dva sloja najjednostavnijeg tijesta.
U nastavku donosimo recept za tradicionalni poljički soparnik koji uz malo truda možeš napraviti i kod kuće.
Poljički soparnik - najbolji recept
foto: mali Chef
Ne gasi ekran dok kuham
Poljički soparnik iz pećnice
60 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
250
g
Sol
0,50
žličica
Maslinovo ulje
2
žlica
Voda
130
ml
Blitva
400
g
Listići svježeg peršina
1
žlica
Ljutika
2
kom
Maslinovo ulje
15
ml
Maslinovo ulje
2
žlica
Češnjak
2
režanj
Bademi
2
žlica
Sol
Crni papar
Postupak
Od brašna, soli, ulja i vode zamijesi meko tijesto. Podijeli ga na 2 djela, svaki premaži uljem i ostavi da odstoji minimalno 30 minuta, najbolje sat vremena.
Dok tijesto odmara pripremi nadjev. Blitvu operi i svaki list dobro osuši papirnatim ubrusima kako blitva ni bi pustila vodu i razmočila tijesto. Odreži središnju bijelu žilu, a zeleni dio nareži na trakice. Dodaj sitno nasjeckanu ljutiku ili luk, nasjeckani peršin, maslinovo ulje i sve začinite.
Pećnicu zagrij na 250 stupnjeva.
Pola tijesta tanko razvaljaj na pobrašnjenoj površini, na debljinu 2-3 milimetra, da dobiješ krug promjera 30 cm. To je idealna veličina soparnika koji se peče u pećnici.
Razvaljano tijesto stavi na dno pleha posipanog kukuruznom krupicom.
Po tijestu rasporedi nadjev od blitve i poklopi ga drugom polovicom razvaljanog tijesta. Zarolaj krajeve soparnika, a gornje tijesto izbodi vilicom.
Smanji temperaturu pećnice na 200 stupnjeva i peci soparnik 20-25 minuta.
U 2 žlice maslinovog ulja dodaj 2 češnja protisnutog češnjaka i bademe. Gotov soparnik premaži pripremljenom mješavinom.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.