gastro postao
Umak podrijetlom iz Tajlanda koji možete poslužiti uz meso, ribu, ali i uz jaja, juhe i koktele
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 237
Potrebno vam je
- 750 g čili papričica
- 6 režanj češnjak
- 4 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 1 žlica sol
- 0.50 šalica vinski ocat, bijeli
Priprema
- Očistite papričice od peteljki i cijele ih stavite u mikser, zajedno sa češnjakom, šećerom i soli. Miksajte sve dok se smjesa dobro ne usitni.
- Potom premjestite smjesu u čistu staklenku i pustite da stoji i fermentira na sobnoj temperaturi 3-5 dana. Svaki dan promiješajte sadržaj.
- Nakon toga prelijte sadržaj u mikser, dodajte ocat i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Potom prelijte u gusto cjedilo koje ste stavili iznad lonca. Protisnite smjesu snažno uz pomoć špatule kroz gusto cjedilo, tako da odvojite zaostale koštice ili veće komade. Smjesu koju ste odvojili u loncu kratko prokuhajte 5-6 minuta. Kada se ohladi stavite u hermetički zatvorenu posudu i pohranite u hladnjaku do 6 mjeseci.