Šunka pečena u kruhu, poslužena za doručak s mladim lukom i jajima ili pečena u omotaču od tijesta, najavljuje radost obiteljskih okupljanja i tradicionalnih blagdanskih običaja
Šunka u kruhu pečena u pećnici neizostavan je dio blagdanskog stola na Uskrs. Uz šarene pisanice, mladi luk i jaja, šunka je obavezan detalj. Omotana i pečena u kruhu, poseban je i u našim krajevima tradicionalan, gurmanski doživljaj.
Pečena šunka u kruhu odlična je opcija za uskrsni doručak. Ako se odlučiš pripremiti domaću šunku pečenu u kruhu u isto vrijeme dobit ćeš i izvrstan kruh, koji tijekom pečenja upija mirise i okuse šunke te bude posebno ukusan i sočan, i šunku koja ovim načinom pripreme također ostane posebno sočna.
Ako se odlučiš pripremiti šunku u kruhu, dan prije nego ćeš je peći, potrebno ju je skuhati i dobro ohladiti te osušiti. Tijesto za kruh pripremi po klasičnom receptu, no vodi računa o količini - trebat će ti dosta tijesta kako bi obložila cijelu šunku. Šunka u kruhu peče se toliko sati koliko ima kilograma.
Šunka u lisnatom ili prhkom tijestu
Šunku možeš omotati i u lisnato tijesto ili neku vrstu prhkoga slanog tijesta. Obvezno je prethodno moraš skuhati, a zatim omotati valjkom rastanjenim tijestom.
Šunka u kruhu,
foto: Irena Gavran
Šunka u kruhu na malo drugačiji način
U nastavku ti donosimo recept za kruh punjen rolanom šunkom, pršutom, hrenom i jajima. Nešto drugačija, rolana šunka u kruhu bit će divno iznenađenje na stolu, a kada je isprobaš shvatit ćeš kako se svaka sekunda pripreme itekako isplati.
Ne gasi ekran dok kuham
Rolana šunka u kruhu
35 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Jaje
5
kom
Rolana šunka
400
g
Hren
100
g
Vrhnje za kuhanje
250
ml
Pršut
200
g
Glatko brašno
300
g
Mlijeko
200
ml
Suhi kvasac
1,50
žličica
Šećer
1
žličica
Sol
1
žličica
Kiselo vrhnje
1
žličica
Suncokretovo ulje
1
žličica
Jaje
1
kom
Postupak
200 g rolane šunke nareži na tanke šnite. Jaja skuhaj utrvdo.
Preostalih 200 g samelji (u sjeckalici ili blenderu) pa dodaj hren, vrhnje za kuhanje i jedno kuhano jaje.
Još malo smiksaj da se sve poveže.
Dobit ćeš smjesu gustoćom sličnu pašteti.
Brašno uspi u posudu u kojoj ćeš mijesiti kruh i napravi rupu u sredini.
U toplo mlijeko stavi žličicu šećera i kvasac pa ostavi da se kvasac aktivira.
Smjesu dodaj brašnu, baš kao i sol, kiselo vrhnje i ulje.
Mijesi par minuta.
Prekrij krpom i ostavi tijesto, pokriveno, 20-ak minuta na toplom.
Kad je tijesto odstajalo, prebaci ga na površinu posutu brašnom.
Tijesto razvaljaj u pravokutnik debljine 1 cm.
Na sredinu tijesta posloži cca 6 kriški pršuta, na pršut poslaži tanko rezanu šunku, pa premaži smjesom od hrena i šunke i posložit 4 kuhana jaja u niz.
Tijesto za kruh pažljivo zarolaj pa ga okreni neka rubovi budu dolje da se ne razdvoji prilikom pečenj,a a krajeve dobro zatvori kako ne bi curio nadjev.
Kruh pokrije krpom i ostavi 10 minuta na toplom da odmori.
Kruh premaži umućenim jajem i peci u pećnici 20-ak minuta, na 200 stupnjeva.
Isprobaj i ove odlične uskrsne recepte - slane i slatke...