gastro postao
Jedinstveni umak u kućnoj izvedbi
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 27
Potrebno vam je
- 1 žlica ulje suncokretovo
- 1 kom luk ,crveni
- 1 kom paprika, zelena
- 0.50 kom čili papričica,sušena
- 1 kom čili papričica
- 0.50 mala žlica kumin, mljeveni
- 0.50 mala žlica korijander
- 0.50 režanj češnjak
- 1 prstohvat sol
- 1 prstohvat svježe mljeveni papar
- 1 prstohvat šećer, kristal
- 400 g pelati
- pasirana rajčica (passata)
Priprema
- Na laganoj vatri zagrijte ulje u posudi debelog dna. Dodajte luk i papriku. Kuhajte dok malo ne omekšaju, često miješajući.
- Sitno nasjeckajte čili papričicu i stavite u posudu zajedno s kuminom, korijandrom i češnjakom. Kuhajte još 2-3 minute, često miješajući.
- Dodajte sol, papar, šećer i rajčice zajedno sa sokom te dobro promiješajte.
- Kuhajte još 5-6 minuta na umjerenoj vatri, dok se količina ne smanji i lagano zgusne. Dodajte pire od rajčice radi boje, ako je potrebno. Provjerite začinjenost.
Upotrijebite crvenu ili žutu papriku umjesto zelene. Upotrijebite vruće ili hladno, ovisno o receptu – kao umak ili preljev za glavna jela od ribe, mesa ili peradi, za umakanje tortilla čipsa ili svježeg povrća. Taco umak se može zamrznuti (do 3 mjeseca).