Recepti 02. lipnja 2016.

Tart od poriluka, slanine i sira

Tart od poriluka, slanine i sira
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjajna zamjena za smjesu od mlijeka kojom se zalijeva, a nadjev je mješavina šalice jogurta, malo punomasnog mlijeka, žličice soli, zgnječenog češnja češnjaka i malo muškatnog oraščića.

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 517

Potrebno vam je

  • 500 g lisnato tijesto
  • 2 kom poriluk (cijeli)
  • 1.50 žličica sol
  • 180 g slanina suha (prerašt. mršava)
  • 4 žlica parmezan
  • 4 žlica maslac, slani
  • 2 šalica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 2 kom jaje kokošje
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • papar
  • 1 prstohvat muškatni oraščić
  • 120 g gouda punomasni

Priprema

  1. Narežite poriluk. operite ga pod mlazom hladne vode. Stavite ga u lonac i prelijte vodom te začinite žličicom soli. Kuhajte šest minuta dok ne postane mekan.
  2. Ocijedite vodu i dodajte dvije žlice maslaca pa pržite dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Nasjeckajte slaninu i prepržite je dok ne postane hrskava. Premjestite je na kuhinjski papir kako bi se ocijedila od viška masnoće.
  3. Ugrijte pećnicu na 170°C. Namastite lim za pečenje s dvije žlice masti. Razvaljajte lisnato tijesto pa ga utisnite u lim za pečenje. Pospite naribanim parmezanom.
  4. Pomiješajte mlijeko, jaja i žumanjke pa začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Nadjenite tijesto gaudom i pospite slaninom. Preko poredajte komade poriluka i prelijte smjesom od mlijeka. Pecite 45-50 minuta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.