gastro postao
Kolač možete pripremiti i u manjim zdjelama koje su doza za jednu osobu
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 958
Potrebno vam je
- 1000 g jabuka (cijela)
- 65 g pšenično brašno, bijelo
- 300 g maslac, neslani
- 200 g šećer, kristal
- 2 kom jaje kokošje
- voda
- sol
- mljeveni cimet
- klinčići
- zvjezdasti anis
- kardamon u prahu
- sladoled od vanilije
Priprema
- U posudu stavite prosijano brašno, šećer i prstohvat soli te promiješajte. Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da se opusti.
- Umiješajte maslac u brašno, šećer i sol te prstima izradite grudastu masu. Dodajte 2 jaja koja ste kratko mutili i malo hladne vode. Umijesite i oblikujte kuglu te je ostavite u hladnjaku barem pola sata.
- Jabuke ogulite, izvadite im sredinu te narežite na ploške debljine oko 1 cm.
- Otopite u dubljoj tavici ostatak maslaca sa 135 g šećera i u tome kratko pecite jabuke. Dodajte začine kako bi jabuke poprimile aromu.
- Nakon 10-ak minuta razvaljajte tijesto, posložite u vatrostalnu posudu jabuke i poklopite razvaljanim tijestom.
- Pecite pola sata na 180 stupnjeva. Kad je pečeno, pričekajte da se ohladi i stisne te ga okrenite na tanjur.
- Poslužite uz sladoled od vanilije ili cimeta.
Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši