gastro postao
Recept Damira Gilića iz Trilja za sočnu teleću peku s krumpirima
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1133
Potrebno vam je
- 4 kg teletina, srednje masna
- 10 dag mast svinjska, nesoljena
- 2.50 kg krumpir, bijeli
- 1 žličica sol
- 1 žličica crvena paprika
- 2 kom luk ,crveni
Priprema
- Najprije se razgori suha grabovina koja daje dobru temperaturu da se ugrije podloga komina - najmanje sat vremena prije nego što se stavi posuda s pekom.
- U Trilju će vam preporučiti da peku radite od telećeg flama ili mulama, kako taj dio mesa zovu u Dalmaciji. Rastopite svinjsku mast, krumpir izrežite na ploške i dobro ga osušite.
- Potom ga posolite i pospite crvenom paprikom u posebnoj posudi s lukom narezanim na komade te podlijte rastopljenom svinjskom mašću.
- U plitku metalnu posudu stavite meso, a po njemu poredajte krumpir i luk. Dodajte nekoliko žlica netopljene svinjske masti.
- Poklopite peku i stavite žar. Peku otvorite nakon 50 minuta te krumpir stavite na dno u sok od pečenja koji se stvorio, a meso preko njega.
- Stavite na peku novi žar. Nakon pola sata preokrenite meso. Ne izlijevajte sok od pečenja nego ga treba pustiti da se reducira.
- Teleća peka na ovaj način se sprema dva, dva i pol sata.