Savršen spoj deserata! Donosimo recept za tortu nakon koje će malo što biti tako izazovno za napraviti...
Možda nas sprži grom što diramo u dvije svetinje, ali okus je definitivno - savršen. Imate li hrabrosti pomiješati tiramisu i cheesecake - izvolite!
Potrebno vam je
- 400 g piškota
- 1000 g jagoda
- 500 g mascarponea
- 200 ml slatkog vrhnja
- 175 g krem sira
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 2 male žlice ekstrakta vanilije
- narančina kora
- 25 ml soka od limuna
- 1 mala žlica tamnog ruma
- 1 mala žlica likera od badema
- 100 ml sirupa od jagode
- 1 prstohvat soli
- maslac
Priprema
- Trećinu jagoda izgnječite te u pire dodajte sirup od istog voća. Umutite slatko vrhnje i ostavite sa strane.
- Odvojite žutanjke od bjelanjaka. U bjelanjke stavite prstohvat soli i istucite ih u čvrsti snijeg.
- Izradite žutanjke te u njih dodajte sireve mascarpone i krem sir, šećer u prahu, tučeno slatko vrhnje, naribanu koricu naranče, ekstrakt vanilije, liker od badema. Kada ste sve dobro izradili mikserom, dodajte snijeg od bjelanjaka - umiješajte ga ručno kako pjena ne bi pala.
- Uzmite kalup za tortu kojemu možete odvojiti dno od obruča. Premažite kalup maslacem (bez pretjerivanja, neka bude neprimjetno i tanko).
- Drugu trećinu jagoda narežite na ploškice i poškropite ih limunovim sokom kako bi zadržale svježinu. Na dno kalupa stavite malo kreme koju ste umutili od sireva i jaja.
- Piškote umačite u smjesu pirea i sirupa od jagoda te ih nižite po dnu kalupa. Kada ste složili prvi red stavite kremu te jagode koje ste narezali na ploške. Ponovite postupak s piškotama i kremom, no na zadnji kat nemojte dodati jagode. Ovisi o dubini i promjeru vašega kalupa koliko ćete katova piškota moći složiti.
- Također se možete poigrati s dekoriranjem. Prije nego počnete vodoravno nizati piškote, možete ih složiti uspravno po dužini čitavog obruča od kalupa (nemojte ih namakati u sirupu). Ovo može izgledati jako efektno kada odvojite dno od obruča.
- Ostavite tortu da prenoći u frižideru. Ukrasite zadnjom trećinom jagoda. Možete ju također preliti čokoladom ili posuti šećernim mrvicama u boji.
Dobar tek!