Recepti 03. siječnja 2017.

Torta od krušaka i kestena uz pjenušac Maeli

gastro postao gastro.24sata.hr
U ovo blagdansko vrijeme, kada volimo puno i jako, evo prijedloga za lagani završni desert na stolu. Voćna torta uvijek je lijepo osvježenje, a kada joj se doda malo kestena i slatki pjenušac koji - i nije tako sladak - čini se pun pogodak i lijepo iznenađenje za kraj kvalitetne večere.

Pjenušac od žutoga muškata Maeli Fior d'Arancio talijanske vinarke Elise Dilavanzo (Narančin cvijet) nastaje od grožđa s vulkanskoga tla Euganejskih Brda, punog minerala. Ima nježnu slatkoću i završnu ugodnu gorčinu koja ga čini drukčijim od drugih muškata. Lijepo se slaže (za hrabrije i sa slanim) s klasičnim predjelima uz pjenušce kao što su sir camembert, brie ili s talijanskom mortadellom narezanom na kockice.

 | Author:

„Dosad nitko nije napravio žuti muškat metodom kojom se rade pjenušci. Mi smo u tome prvi. To je bilo nešto o čemu sam uvijek razmišljala, smatrajući da to treba pokušati napraviti. Svi su bili skeptični. Govorili su mi da tom metodom nije moguće zadržati aromu grožđa, jer tijekom drugog vrenja grožđe može dobiti gorčinu. Postojali su rizici, no istodobno, to je bio moj san, koji sam na kraju i ostvarila.“ - ponosna je vlasnica ovog nagrađenog vina i vinarije Maeli, Elisa Dilavanzo.

 | Author:

U nastavku donosimo recept Cateringa Topolovec koji smo spojili s Elisinim muškatom, a vi ga probajte napraviti na novogodišnju noć, pa nam javite kako vam se čini.

Torta od krušaka i kestena

Treba vam:

  • Biskvitna ili podloga od prhkog tijesta
  • 1 kg krušaka
  • 1 vrećica želatine
  • štapić cimeta
  • 4 žumanjca
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • šećera
  • malo bijelog vina

 | Author:

Priprema:

  1. Kruške ogulite, prepolovite, izvadite sjemenke, blanširajte ih u 50 grama šećera, dodajte malo vina u koje ste dodali štapić cimeta oko 6 min. Procjedite i ohladite. 
  2. Za kremu - 1 vrećicu želatine promiješajte s 3 žlice hladne vode, ostavite 10 min da nabubri, ako radite sa želatinom u listovima stavite u hladnu vodu da nabubri.
  3. Četiri žumanjca i 40 grama šećera miješajte dok smjesa ne postane pjenasta
  4. Zagrijte 250 ml. mlijeka, dodajte žumanjcima, kuhajte na pari, dodajte želatinu i tucite dok ne nastane gusta pjenasta smjesa, umiješajte sirup od krušaka 250 ml.
  5. Kad se krema počne želirati, dodajte 250 ml.tučenog slatkog vrhnja. Polovicu kreme rasporedite na podlogu, kruške posložite po kremi, ostatkom kreme ukrastite tortu - s vrećicom za ukrašavanje i zvjezdastim nastavkom.

Više o Maeli

Više o Cateringu Topolovec

Dobar tek i živjeli!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.