Recepti 13. listopada 2014.

Torta od sira i bundeve

Torta od sira i bundeve
gastro postao gastro.24sata.hr
Cheesecake pa još u kombinaciji sa sezonskom bundevom, ultimativni je jesenski desert

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 524

Podloga

  • 170 g keksi, mljeveni
  • 100 g maslac, neslani
  • 1 žlica muscovado smeđi šećer
  • mljeveni cimet

Krema

  • 500 g krem sir
  • 4 žlica šećer, kristal
  • 0.50 mala žlica mljeveni cimet
  • 0.25 mala žlica đumbir u prahu
  • 0.25 mala žlica muškatni oraščić
  • 3 kom jaje kokošje
  • 1 mala žlica ekstrakt vanilije
  • 100 ml vrhnje za šlag
  • 200 g pire od bundeve

Preljev

  • 400 ml vrhnje kiselo (20% masti)
  • 3 žlica šećer, kristal
  • 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije

Karamel

  • 50 g šećer, kristal
  • 50 g maslac, neslani
  • 5 žlica vrhnje za šlag
  • 1 prstohvat sol

Priprema

  1. Hokaido tikvu operite, prepolovite, očistite od sjemenki i zamotajte u alu-foliju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C.
  2. Meso tikve žlicom odvojite od kore i uz pomoć štapnog miksera napravite fini, glatki pire. Ohladite.
  3. Kalup za tortu premažite tankim slojem maslaca. Sameljite kekse, dodajte šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte. Dobivenu smjesu utisnite u kalup i žlicom izravnajte podlogu.
  4. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta na 200°C. Izvadite kalup iz pećnice, ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite kremu.
  5. Krem sir i šećer izmiješajte mikserom, dodajte začine (cimet, đumbir i muškatni oraščić) kada sir postane kremast uz stalno miješanje dodajte jedno po jedno jaje, vaniliju, slatko vrhnje i na kraju pire od tikve.
  6. Kremu lagano prelijte po podlozi od keksa, vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 170°C i pecite 30 minuta. Nakon pečenja krema će na rubovima biti čvrsta ali u sredini još malo mekana.
  7. Ostavite tortu na sobnoj temperaturi 10 minuta i pripremite kremu od vrhnja. Umutite vrhnje sa šećerom i vanilijom pa prelijte po toploj torti (lagano, od rubova, gdje je torta čvršća pažljivo žicom rasporedite prema sredini).
  8. Po kremi od vrhnja žličicom rasporedite manje hrpice ohlađenog karamela pa vrhom noža lagano umiješajte karamel u kremu. Vratite na 5 minuta u ugašenu pećnicu. Tortu izvadite iz pećnice pa tanjim nožem pažljivo prođite uz stranice kalupa, kako se torta kasnije ne bi zalijepila za kalup.
  9. Tortu ohladite u kalupu na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku tijekom noći.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.