gastro postao
Cheesecake pa još u kombinaciji sa sezonskom bundevom, ultimativni je jesenski desert
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 524
Podloga
- 170 g keksi, mljeveni
- 100 g maslac, neslani
- 1 žlica muscovado smeđi šećer
- mljeveni cimet
Krema
- 500 g krem sir
- 4 žlica šećer, kristal
- 0.50 mala žlica mljeveni cimet
- 0.25 mala žlica đumbir u prahu
- 0.25 mala žlica muškatni oraščić
- 3 kom jaje kokošje
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
- 100 ml vrhnje za šlag
- 200 g pire od bundeve
Preljev
- 400 ml vrhnje kiselo (20% masti)
- 3 žlica šećer, kristal
- 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije
Karamel
- 50 g šećer, kristal
- 50 g maslac, neslani
- 5 žlica vrhnje za šlag
- 1 prstohvat sol
Priprema
- Hokaido tikvu operite, prepolovite, očistite od sjemenki i zamotajte u alu-foliju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C.
- Meso tikve žlicom odvojite od kore i uz pomoć štapnog miksera napravite fini, glatki pire. Ohladite.
- Kalup za tortu premažite tankim slojem maslaca. Sameljite kekse, dodajte šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte. Dobivenu smjesu utisnite u kalup i žlicom izravnajte podlogu.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta na 200°C. Izvadite kalup iz pećnice, ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite kremu.
- Krem sir i šećer izmiješajte mikserom, dodajte začine (cimet, đumbir i muškatni oraščić) kada sir postane kremast uz stalno miješanje dodajte jedno po jedno jaje, vaniliju, slatko vrhnje i na kraju pire od tikve.
- Kremu lagano prelijte po podlozi od keksa, vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 170°C i pecite 30 minuta. Nakon pečenja krema će na rubovima biti čvrsta ali u sredini još malo mekana.
- Ostavite tortu na sobnoj temperaturi 10 minuta i pripremite kremu od vrhnja. Umutite vrhnje sa šećerom i vanilijom pa prelijte po toploj torti (lagano, od rubova, gdje je torta čvršća pažljivo žicom rasporedite prema sredini).
- Po kremi od vrhnja žličicom rasporedite manje hrpice ohlađenog karamela pa vrhom noža lagano umiješajte karamel u kremu. Vratite na 5 minuta u ugašenu pećnicu. Tortu izvadite iz pećnice pa tanjim nožem pažljivo prođite uz stranice kalupa, kako se torta kasnije ne bi zalijepila za kalup.
- Tortu ohladite u kalupu na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku tijekom noći.