gastro postao
Raskošna torta koja nalikuje slatkom oblaku
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 813
2 beze kore
- 6 kom bjelanjak kokošji
- sol
- 300 g šećer, kristal
- 1 žlica vinski ocat
- 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije
Karamel
- 50 g šećer, kristal
- 50 g maslac, neslani
- 1 mala žlica med, vrcani
- sol
- 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije
- 120 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
Krema od badema
- 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 2 žlica šećer, kristal
- 6 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 0.50 žlica gustin
- 150 g bademi,mljeveni
- 150 g maslac, neslani
- 2 žlica šećer, u prahu
Chantilly
- 500 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 1 žlica šećer, u prahu
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
Priprema
- Za 2 beze kore - Pećnicu zagrijte na 130°C. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom za pečenje.
- Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih izradite u čvrst snijeg. Dodajte šećer (postupno, ne sve odjednom) i vaniliju pa nastavite miksati još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta i sjajna.
- Smjesu za kore podijelite na dva lima, svaku oblikujte u krug promjera 20 cm (tijekom pečenja kore će se malo raširiti).
- Pecite ih 80 minuta u pećnici zagrijanoj na 130°C. Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu.
- Ako imate pećnicu s ventilacijom, obje kore pecite istovremeno, na dva nivoa. Ako nemate, pecite svaku posebno.
- Nakon pečenja kore trebaju izvana biti hrskave a iznutra mekane i pjenaste. Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite kore da se polako hlade u pećnici.
- Za karamel - U posudi debljeg dna otopite šećer, kada se sav šećer otopio i dobio finu smećkastu boju, dodajte maslac i vaniliju te otprilike 60 ml slatkog vrhnja.
- Miješajte na laganoj vatri 5 minuta pa dodajte preostalo slatko vrhnje i lagano još kratko miješajte, tek da smjesa postane glatka.
- Ohladite karamel na sobnoj temperaturi.
- Za kremu od badema - Bademe kratko potopite u kipuću vodu, ocijedite pa prstima uklonite kožicu. Oguljene bademe posušite i sameljite. Zakuhajte mlijeko.
- U drugoj posudi pjenasto izradite žumanjke s dvije žlice šećera, dodajte im gustin i malo vrućeg mlijeka, promiješajte pa sve ulijte u posudu s mlijekom i kuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se ne zgusne.
- Ostavite da se hladi. Izradite maslac (sobne temperature) sa šećerom u prahu, dodajte mljevene bademe i ohlađenu žutu kremu pa sve promiješajte da se sastojci sjedine.
- Za chantilly - Za chantilly: Izradite slatko vrhnje, dodajte vaniliju i šećer i miksajte do željene gustoće.
- Slaganje torte- Beze kore pažljivo odvojite od papira.
- Prvu koru premažite polovicom kreme od badema, zatim i polovicom kreme od tučenog vrhnja, stavite drugu koru i premažite ostatkom žute kreme a preko nje nanesite preostalu kremu od tučenog vrhnja.
- Tortu odozgo prelijte karamelom, posipajte lagano tostiranim listićima badema i ukrasite čokoladnim strugotinama.
- Prije posluživanja tortu dobro ohladite, najbolje je da odstoji cijelu noć u hladnjaku.