Recepti 13. listopada 2014.

Torta s bademima i karamelom

Torta s bademima i karamelom
gastro postao gastro.24sata.hr
Raskošna torta koja nalikuje slatkom oblaku

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 813

2 beze kore

  • 6 kom bjelanjak kokošji
  • sol
  • 300 g šećer, kristal
  • 1 žlica vinski ocat
  • 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije

Karamel

  • 50 g šećer, kristal
  • 50 g maslac, neslani
  • 1 mala žlica med, vrcani
  • sol
  • 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije
  • 120 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko

Krema od badema

  • 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 2 žlica šećer, kristal
  • 6 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 0.50 žlica gustin
  • 150 g bademi,mljeveni
  • 150 g maslac, neslani
  • 2 žlica šećer, u prahu

Chantilly

  • 500 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 1 žlica šećer, u prahu
  • 1 mala žlica ekstrakt vanilije

Priprema

  1. Za 2 beze kore - Pećnicu zagrijte na 130°C. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom za pečenje.
  2. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih izradite u čvrst snijeg. Dodajte šećer (postupno, ne sve odjednom) i vaniliju pa nastavite miksati još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta i sjajna.
  3. Smjesu za kore podijelite na dva lima, svaku oblikujte u krug promjera 20 cm (tijekom pečenja kore će se malo raširiti).
  4. Pecite ih 80 minuta u pećnici zagrijanoj na 130°C. Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu.
  5. Ako imate pećnicu s ventilacijom, obje kore pecite istovremeno, na dva nivoa. Ako nemate, pecite svaku posebno.
  6. Nakon pečenja kore trebaju izvana biti hrskave a iznutra mekane i pjenaste. Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite kore da se polako hlade u pećnici.
  7. Za karamel - U posudi debljeg dna otopite šećer, kada se sav šećer otopio i dobio finu smećkastu boju, dodajte maslac i vaniliju te otprilike 60 ml slatkog vrhnja.
  8. Miješajte na laganoj vatri 5 minuta pa dodajte preostalo slatko vrhnje i lagano još kratko miješajte, tek da smjesa postane glatka.
  9. Ohladite karamel na sobnoj temperaturi.
  10. Za kremu od badema - Bademe kratko potopite u kipuću vodu, ocijedite pa prstima uklonite kožicu. Oguljene bademe posušite i sameljite. Zakuhajte mlijeko.
  11. U drugoj posudi pjenasto izradite žumanjke s dvije žlice šećera, dodajte im gustin i malo vrućeg mlijeka, promiješajte pa sve ulijte u posudu s mlijekom i kuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se ne zgusne.
  12. Ostavite da se hladi. Izradite maslac (sobne temperature) sa šećerom u prahu, dodajte mljevene bademe i ohlađenu žutu kremu pa sve promiješajte da se sastojci sjedine.
  13. Za chantilly - Za chantilly: Izradite slatko vrhnje, dodajte vaniliju i šećer i miksajte do željene gustoće.
  14. Slaganje torte- Beze kore pažljivo odvojite od papira.
  15. Prvu koru premažite polovicom kreme od badema, zatim i polovicom kreme od tučenog vrhnja, stavite drugu koru i premažite ostatkom žute kreme a preko nje nanesite preostalu kremu od tučenog vrhnja.
  16. Tortu odozgo prelijte karamelom, posipajte lagano tostiranim listićima badema i ukrasite čokoladnim strugotinama.
  17. Prije posluživanja tortu dobro ohladite, najbolje je da odstoji cijelu noć u hladnjaku.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.