Recepti 26. ožujka 2017.

Tradicionalan gruzijski nadjeveni kruh - Khachapuri

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj slastan kruh otvorenog tipa, nadjeven je sirom, a varijacija ima mnogo.

Ako još niste probali ili čuli za khachapuri, vrijeme je da ga otkrijete. To je kruh nadjeven sirom koji se priprema u Gruziji.

Iako je osnovna verzija nadjeva ova sa sirom, varijacija je mnogo pa ga tako možete puniti šunkom, pršutom, špekom, rajčicom, staviti na njega jaje ili neko povrće.

Tijesto podsjeća na tijesto za pizzu, ali je okus drugačiji.

Topli khachapuri poslužite s nekom finom sezonskom salatom i uživajte.

Verzija koju mi preporučujemo nadjevena je kozjim sirom i pršutom.

Sastojci:

  • ​Za tijesto:
  • 522 g glatkog brašna
  • 9 g instant kvasca
  • 25 g šećera
  • 4 g soli
  • 140 g maslaca
  • 250 ml mlijeka
  • 1/3 šalice tople vode
  • Za nadjev:
  • 1 1/2 šalica kozjeg sira (svježeg)
  • 2 1/2 šalice mozzarelle
  • jaje, razmućeno 
  • 8 komada pršuta
  • 1 žlica svježeg nasjeckanog ružmarina

Priprema:

  1. Pomiješati brašno, kvasac, šećer, sol pa dodati maslac i miksati nastavkom za tijesto na najmanjoj brzini
  2. Uliti mlijeko i vodu i miksati još oko 4 minute
  3. Pojačati brzinu i miksati još 2 - 3 minute, dok tijesto ne bude vrlo glatko
  4. Prebaciti tijesto u posudu, nauljiti ga i prekriti plastičnom folijom te ostaviti 1 - 1 1/2 h da se digne
  5. Kada se tijesto diglo, podijeliti na koliko komada želite (ova količina je za otprilike 4 veća komada, ali možete napraviti i manje)
  6. Komade tijesta rukama oblikovati u male lađice debljine 1 cm te ga prebaciti na lim obložen papirom za pečenje i još malo razvući rukama krajeve
  7. Na svaki komad tijesta izmrviti kozji sir, ostavljajući rub tijesta od 1 cm
  8. Po kozjem siru, ravnomjerno poslagati mozzarellu
  9. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  10. Pripremljeno tijesto sa sirom pokriti plastičnom folijom i ostaviti još sat vremena na toplom da se diže
  11. Kada se tijesto diglo, premazati rubove tijesta razmućenim jajetom, poslagati na svaki komad 2 listića pršuta, posipati ružmarinom i peći u zagrijanoj pećnici 35 - 40 minuta, dok tijesto ne postane lijepe zlatne boje, a pršut hrskav

Poslužite toplo!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.