Povrće pokušajte kupovati od malih obiteljskih gospodarstava i lokalnih poljoprivrednika. Bez obzira gdje ste ga nabavili, svakako ga operite netom prije pripremanja salate i ne ostavljajte ga da se namače u vodi, jer time gubi nutritivna svojstva.
Salate možete pripremiti nekoliko sati unaprijed, no preljev stavljajte tek neposredno prije posluživanja. Za preljev su najbitniji kvalitetno maslinovo ulje i sjajan Kisko ocat.
U nastavku donosimo recept hrvatskog kuhara Matka Bukovca iz tima Branka Ognjenovića.
Spicy tuna na hrskavoj salati s cesar dresingom
(normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 20 minuta)
Potrebno je:
- 200 g svježe tune
- 1 veća glavica salate loloroso
- 60 g rukole
- 10 ml soja sosa
- Sol i papar
- 10 ml maslinovog ulja
- 60 g kiselog vrhnja
- 20 g majoneze
- 5 ml Kisko jabučnog octa
- Prstohvat granuliranog češnjaka
- Mala vezica kosanog celer lista
Priprema jela:
Tunu očistiti te narezati na kockice, marinirati u malo maslinovog ulja i soja sosa. Na tavi brzinski ispecite kockice marinirane tune, začinite paprom i soli i pustite da kratko odmori dok slažete salatu i dresing. Salatu operite, osušite i lijepo servirajte u duboku zdjelu za salatu. Dresing napravite u zasebnoj posudi tako da promiješate kiselo vrhnje, majonezu, maslinovo ulje, jabučni ocat, češnjak i kosani celer list. Posipajte tunu po salati i sve lijepo podlijte s cesar dresingom.