Recepti 13. listopada 2014.

Turska baklava s orasima, lješnjacima i bademima

gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od najukusnijih recepata ovog poznatog deserta

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 25

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 183

Ostalo

  • 250 g lješnjak, prženi
  • 250 g bademi, prženi
  • 250 g orah, sirovi
  • 200 g šećer, kristal
  • 1000 g tijesto za baklavu
  • 250 g maslac, slani
  • 50 g ulje suncokretovo

Sirup

  • 1200 g šećer, kristal
  • 1 l voda
  • 30 g vanilin šećer

Priprema

  1. Za sirup izmiješajte šećer i vodu pa stavite kuhati. Kad provrije, smanjite temperaturu i kuhajte još 15 minuta. Maknite s vatre i dodajte vanilin šećer pa ostavite da se hladi.
  2. Sameljite pržene lješnjake, orahe i bademe. Pomiješajte ih i dodajte im šećer. Rastopite maslac pa dodajte ulje.
  3. Prvu koru namažite smjesom maslaca i ulja, stavite preko drugu koru te je pospite smjesom badema, oraha i lješnjaka. Polako motajte oko tankog valjka za tijesto, zatim jednu stranu valjka čvrsto držite, a drugom rukom naborajte, odnosno svucite kore s valjka. Ponavljajte dok sve ne potrošite.
  4. Stavite baklave u namašćenu posudu i pecite 50 minuta na 180° C. Vruće i pečene baklave narežite na manje komade i zalijte sirupom.

Jedan od najukusnijih recepata ovog poznatog deserta

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.