Recepti 15. siječnja 2015.

Turska baklava s pistacijama

Turska baklava s pistacijima
gastro postao gastro.24sata.hr

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 905

Nadjev

  • 350 g orah, suhi
  • 200 g šećer, kristal
  • 100 g maslac, slani
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 2 žlica mlijeko kravlje, punomasno
  • vanilin šećer
  • limunova korica

Sirup

  • 300 g šećer, kristal
  • 300 ml voda
  • 0.50 dl limunov sok
  • 100 g pistacije

Potrebno vam je

  • 500 g lisnato tijesto

Priprema

  1. Ostavite smrznuto tijesto neka se otopi na sobnoj temperaturi. Prvu koru razvaljajte na radnoj površini na veličinu lima za pečenje. Prebacite je u lim koji ste prethodno isprali hladnom vodom.
  2. Pospite ravnomjerno po cijeloj površini smjesu sjeckanih oraha, šećera, korice limuna i vanilin šećera. Prekrijte s drugim razvaljanim dijelom lisnatoga tijesta. Premažite vrh žumanjkom umućenim s dvije žlice mlijeka. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 C.
  3. Za to vrijeme skuhajte sirup od šećera i vode. Kad zavrije, kuhajte ga još desetak minuta. Maknite ga s vatre i dodajte mu sok jednog limuna.
  4. Nakon 15­ - 20 minuta pečenja, baklave prelijte vrućim maslacem, a kad se zarumene pospite sjeckanim pistacijima i vrućim sirupom. Zatim ih vratite u pećnicu na još desetak minuta. Izvadite ih, prekrijte folijom dok se ne ohlade na sobnoj temperaturi.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.