gastro postao
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 905
Nadjev
- 350 g orah, suhi
- 200 g šećer, kristal
- 100 g maslac, slani
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 2 žlica mlijeko kravlje, punomasno
- vanilin šećer
- limunova korica
Sirup
- 300 g šećer, kristal
- 300 ml voda
- 0.50 dl limunov sok
- 100 g pistacije
Potrebno vam je
- 500 g lisnato tijesto
Priprema
- Ostavite smrznuto tijesto neka se otopi na sobnoj temperaturi. Prvu koru razvaljajte na radnoj površini na veličinu lima za pečenje. Prebacite je u lim koji ste prethodno isprali hladnom vodom.
- Pospite ravnomjerno po cijeloj površini smjesu sjeckanih oraha, šećera, korice limuna i vanilin šećera. Prekrijte s drugim razvaljanim dijelom lisnatoga tijesta. Premažite vrh žumanjkom umućenim s dvije žlice mlijeka. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 C.
- Za to vrijeme skuhajte sirup od šećera i vode. Kad zavrije, kuhajte ga još desetak minuta. Maknite ga s vatre i dodajte mu sok jednog limuna.
- Nakon 15 - 20 minuta pečenja, baklave prelijte vrućim maslacem, a kad se zarumene pospite sjeckanim pistacijima i vrućim sirupom. Zatim ih vratite u pećnicu na još desetak minuta. Izvadite ih, prekrijte folijom dok se ne ohlade na sobnoj temperaturi.
Izvor Skuhatćute