Recepti 29. listopada 2018.

Za doručak: Domaća peciva s chia sjemenkama

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Super popularne chia sjemenke možete staviti gotovo bilo gdje, pa zašto ne i u peciva kojima ćete razveseliti svoje najmilije!

Ove male, ali moćne sjemenke, možete koristiti u slanim i slatkim jelima, desertima ili čak u pripremi doručka!

Postoje bijele i tamnosmeđe/crne sjemenke. Učestalije su u upotrebi ove tamnije zbog vizualnog efekta, jer gdje god ih stavite, ove male crne sjemenke uvijek dolaze do izražaja.  Zato predlažemo da isprobate peciva s chia sjemenkama. 

 

Možda vas zanima... Mamine kupus kifle - pecivo koje vraća u djetinjstvo Kolumne

 

 

Zbog dizanja preko noći, ova peciva lako su probavljiva. I najbolje, možete ih ispeći u kalupu za muffine!

Potrebno vam je:

  • 400 g glatkog brašna (možete koristiti i neko drugo, primjerice raženo ili od pira)
  • 50 g rižinog brašna
  • 350 ml vode sobne temperature
  • 1/2 žličice suhog kvasca
  • 2 žličice soli
  • Nekoliko žlica chia sjemenki

 

Možda vas zanima... Scones sa začinskim biljem - peciva koja vole baš svaki dodatak Recepti

 

Priprema:

  1. Pomiješajte brašna, kvasac i vodu drvenom kuhačom (dok se smjesa ne izjednači) pa dodajte sol i ponovno sve dobro izmiješajte kuhačom. Smjesa će biti vrlo ljepljiva. Ostavite ju u posudi pokrivenu krpom i pustite da se diže preko noći (otprilike 10 - 14 sati) - tijesto se treba utrostručiti i pojavit će se mali mjehurići na njemu.
  2. Kada se tijesto diglo, bit će poprilično ljepljivo i vlažno pa ga vadite žlicom i stavljajte na papir za pečenje (možete ga peći i u kalupima za muffine)
  3. Posipajte tijesto chia sjemenkama i ostavite još sat vremena da se diže 
  4. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i dignuto tijesto pecite prvo 10 minuta na toj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na 200 stupnjeva i pecite još 10 - 15 minuta - dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  5. Pečena peciva izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade

Peciva poslužite sama ili s nekim domaćim namazom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.