gastro postao
Francuzi su prepoznali kvalitetu i visoku vrijednost zečjeg mesa, što je glavni razlog njegove popularnosti, te nam donose ovaj aromatičan recept
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 614
Potrebno vam je
- 2 g ulje maslinovo
- 1300 g zec divlji
- 100 g panceta
- 1 g luk ,crveni
- 4 g češnjak
- 1 g ružmarin
- 3 g kadulja
- 900 g rajčica, crvena
- sol
- svježe mljeveni papar
- 1.50 dl vino bijelo
- 2 dl voda
Priprema
- Zeca narežemo na 10 komada. Pancetu nasjeckamo. Češnjak i luk oljuštimo i sitno nasjeckamo. Rajčice ogulimo i zgnječimo.
- Na vatri srednje jačine zagrijemo ulje i pržimo komade zečetine 10 minuta. Izvadimo ih iz tave i ocijedimo na kuhinjskom papiru. Izlijemo većinu masnoće koja je ostala u tavi.
- Dodamo pancetu i luk pa pirjamo, miješajući, oko 5 minuta. Dodamo češnjak i miješamo 30 sekunda, pa ružmarin, kadulju i rajčice. Posolimo i popaprimo. Kuhamo, često miješajući, 10 minuta.
- Vratimo zečetinu u tavu pa ulijemo vino. Pomiješamo i kuhamo na vatri srednje jačine oko 20 minuta. Umiješamo kipuću vodu pa djelomično poklopimo, smanjimo vatru i pustimo da lagano vrije, uz povremeno miješanje, 10 – 20 minuta.
- Sklonimo s vatre i ostavimo da odstoji oko 10 minuta. Poslužimo ukrašeno ružmarinom.
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata