Recepti 13. listopada 2014.

Zec na provansalski

Zec na provansalski
gastro postao gastro.24sata.hr
Francuzi su prepoznali kvalitetu i visoku vrijednost zečjeg mesa, što je glavni razlog njegove popularnosti, te nam donose ovaj aromatičan recept

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 614

Potrebno vam je

  • 2 g ulje maslinovo
  • 1300 g zec divlji
  • 100 g panceta
  • 1 g luk ,crveni
  • 4 g češnjak
  • 1 g ružmarin
  • 3 g kadulja
  • 900 g rajčica, crvena
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 1.50 dl vino bijelo
  • 2 dl voda

Priprema

  1. Zeca narežemo na 10 komada. Pancetu nasjeckamo. Češnjak i luk oljuštimo i sitno nasjeckamo. Rajčice ogulimo i zgnječimo.
  2. Na vatri srednje jačine zagrijemo ulje i pržimo komade zečetine 10 minuta. Izvadimo ih iz tave i ocijedimo na kuhinjskom papiru. Izlijemo većinu masnoće koja je ostala u tavi.
  3. Dodamo pancetu i luk pa pirjamo, miješajući, oko 5 minuta. Dodamo češnjak i miješamo 30 sekunda, pa ružmarin, kadulju i rajčice. Posolimo i popaprimo. Kuhamo, često miješajući, 10 minuta.
  4. Vratimo zečetinu u tavu pa ulijemo vino. Pomiješamo i kuhamo na vatri srednje jačine oko 20 minuta. Umiješamo kipuću vodu pa djelomično poklopimo, smanjimo vatru i pustimo da lagano vrije, uz povremeno miješanje, 10 – 20 minuta.
  5. Sklonimo s vatre i ostavimo da odstoji oko 10 minuta. Poslužimo ukrašeno ružmarinom.

Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.