Osnovni recept
Najjednostavniji način kako će riba pečena u pećnici zadržati svoju sočnost i slast je pečenje u foliji. Za početak stavite grijati pećnicu: optimalna temperatura ovisi o veličini ribe: manja temperatura od 180- 200°C prikladna je za manje primjerke i filete,dok veća riba (teža od 2,5 kg) zahtijeva i veću temperaturu od 220°C. U posudu za pečenje stavite aluminijsku foliju na koje ćete posložiti opranu ribu. Kako bi se riba ravnomjerno ispekla savjetuje se po površini napravite dijagonalne rezove udaljenje nekoliko centimetara. Ribu poškropite sokom limuna, i obilato „obložite“ ( iznutra i izvana) masnoćom. Maslinovo ulje je pritom logičan izbor, no slobodno isprobajte primjerice i ulje sezama ili maslac. Posolite i popaprite po želji, lagano zamotajte foliju i pecite oko 25 - 30 minuta odnosno dok riba ne postane mekana i „pahuljasta“. Servirajte je s kriškama limuna.
Riba s povrćem
Ukoliko pečemo zajedno s krumpirima ili drugim povrćem poput tikvica, patlidžana i rajčica, povrće stavljamo na dno, a ribu povrh povrća. I ribu i povrće prethodno začinimo solju, paprom i začinskim biljem po želji. Poželjno je ribu tijekom pečenja na početku prekriti aluminijskom folijom pa na sredini pečenja foliju otkloniti kako bi se riba zarumenila. Pečena riba stajanjem razvija vrlo poželjnu aromu, stoga se ne ustručavajte napraviti veću količinu pa dio ostaviti za drugi dan za primjerice hladnu salatu s ribom.
Ideje za marinade
Za poseban okusni doživljaj ribu je poželjno prije pečenja marinirati. Mediteransku marinadu pripremite od maslinovog ulja, soka limuna (ili naranče), soli, papra, bosiljka i peršina. Ribu marinirajte u ovoj mirisnoj mješavini barem sat vremena (u hladnjaku) i zatim je posložite na foliju, prelijte marinadom, zamotajte foliju i pecite. Marinada od bijelog vina i maslinovog ulja ribi će pružiti dozu profinjenosti, a za neobične okuse prekrijte je mješavinom senfa, aceta balsamica, maslinovog ulja, origana, soli i papra.
Punjene za ribu
Posebne arome će pružiti i riba pečena u pećnici s punjenjem. Punjenje sa začinskim biljem napravite od 30 g otopljenog maslaca s kojim ćete pirjati ½ sjeckanog luka te na kraju umiješati 3 žlice ribane limunove korice, 2 žlice nasjeckanog peršina, 1 žlicu majčine dušice, 1 žlicu kopra, 2 šalice omekšanih krušnih mrvica i sol i papar po želji. Punjene će biti dovoljno za 2 kg ribe. Začinsko bilje koje koristite za punjenje možete kombinirati po vlastitom ukusu, a oni hrabriji neka probaju ribu napuniti kriškama limuna, nasjeckanim đumbirom, mladim lukom te listićima mente. Želite li, pak, egzotične okuse ribu pecite s mješavinom 1 nasjeckanog manga, 1 luka, ¼ crvene paprike, 1 režnja češnjaka, 1 žlice soka limuna i 1 žlice maslinovog ulja.