Špajza 23. svibnja 2018.

Kako napraviti savršena poširana jaja?

jaja
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bezbroj bezuspješnih pokušaja kuhanja poširanog jajeta postat će uspješnica već iz prvog pokušaja ako pratite ove trikove.

Kako svaki put napraviti savršeno poširana jaja? Pahuljasta, tvrda, a da opet žumanjak bude mekan i curi?

 

Možda vas zanima... Jaja na oko iz pećnice - slasne košarice za doručak Recepti

 

Možda vas zanima... Za doručak: Malo drugačija jaja sa slaninom Recepti

 

Donosimo vam nekoliko trikova:

  • Hladna, svježa jaja su ključna. Svježija jaja znače deblji bjeljanjak pa će i jaje ostati kompaktnije. 
  • Lonac napunite vodom i dodajte dvije žlice octa. Sol nikako nemojte stavljati jer će razdvojiti bjelanjak. Vodu zagrijavajte na laganoj vatri i čekajte dok počne kipjeti. Kako bi poširana jaja uspjela, voda treba tek pomalo ključati kroz cijelo vrijeme pripreme, a nikako kipjeti jer će se bjelanjak razdvojiti.

jaja | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

  • Jaja oprezno razbijte u manju zdjelicu. Tako ćete izbjeći da vam se žumanjak raspadneNapravite pijavicu uz pomoć žlice. Pažljivo spustite jaje u vodu. 
  • Jaje kuhajte 4 minute i pomalo žlicom gurajte bjelanjak prema žumanjku kako se ne bi razdvojili. 
  • Poširano jaje je gotovo kada je bjelanjak potpuno tvrd, a žumanjak još uvijek tekuć i prekriven tankim slojem koji ga drži kompaktnim. Izvadite ih velikom kuhinjskom lopaticom ili kutljačom.

Uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.