Špajza 23. kolovoza 2023.

Nove ideje: Kako najbolje iskoristiti krastavce?

Krastavci
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Krastavce možeš i zamrznuti, oguliš ih, naribaš te napola ocijeđene spremiš u vrećicu i staviš u zamrzivač.

Kod pripreme obroka ubaci ih zamrznute u posudu za kuhanje. Možeš pripremiti varivo od krastavca s krumpirom, i začiniti ga koprom i kiselim vrhnjem. Posebno je ukusna hladna gazpacho juha od usitnjenog svježeg krastavca i rajčica. Umak od jogurta, krastavca, mente i malo mljevene paprike može stajati u hladnjaku dulje nego sami krastavci.

 

Gazpacho Možda vas zanima... Slatke ili slane juhe kuhaju se u hladnjaku Špajza

 

Sok od krastavca bogat je izvor kalija, pa višak svježe oguljenih salatnih krastavaca nasjeckaj, izmiksaj u multipraktiku i procijedi. Dobiveni sok može stajati u hladnjaku i do tjedan dana, a dobro se slaže sa sokom od jabuke, cikle, limunom, mineralnom vodom i ribanim korijenom đumbira. Pomiješaj ga sa sokom od mrkve i celera, medom i metvicom. 

 | Author: Nanxi Wei/Unsplash Svježi krastavci foto: Nanxi Wei/Unsplash

Ako krastavce ne upotrijebiš odmah nakon branja ili u roku od 3 dana, iskoristi ih za pripremu ručka; prepolovljene i oguljene nadjeni ih pirjanim mljevenim mesom, dolij temeljac i pirjaj na laganoj vatri, ili ih peci poklopljene u pećnici. Možeš ih, prerezane na nekoliko manjih komada, izdubiti i nadjenuti smjesom svježeg sira, vrhnja, sitno sjeckanih raznobojnih paprika i šunke. 

 

Možda vas zanima... Ultimativno osvježenje: Limunada s krastavcem i bosiljkom Recepti

 

Pomoću vrećice za ukrašavanje napuni krastavce i posluži ih ohlađene kao kanape sendviče. Od krastavaca možete pripremiti i marmeladu: pomiješaj sitno sjeckane krastavce s duplom količinom šećera, svježe cijeđenim sokom od limuna i prirodnim bojilom ( malo soka od cikle). Kratko kuhaj marmeladu, makni s vatre i umiješaj kupovni pektin te izlij u sterilizirane staklenke. 

 | Author: Markus Winkler/Unsplash Svježi krastavci foto: Markus Winkler/Unsplash

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.