01. rujna 2016.

Slatki grijeh: Krostata od smokava, ricotte i meda

Krostata od smokve
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova slatka pita idealna je za piknike i velika druženja

U ovoj slatkoj krostati spajaju se okusi i mirisi smokve, ricotte i meda. Prhko i hrskavo tijesto nadjeveno svježim voćem i sirom odličan je ljetni desert. Uhvatite zadnje trzaje ljeta s ovom sezonskom krostatom i uživajte u bogatstvu okusa

Sastojci:

  • 150g brašna
  • sol
  • 75g maslaca
  • 25g mljevenih badema
  • 2 žlice hladne vode

Nadjev:

  • 6 smokava
  • 6dl vode
  • 100g šećera
  • 4 žumanjka
  • žličica arome vanilije
  • 500g ricotta sira
  • 2 žlice meda
  • listići badema

 

Priprema:

  1. Kalup za tart premažite maslacem i pospite brašnom. Od prosijanog brašna, malo soli i maslaca umijesite mrvičastu smjesu. Umiješajte bademe i dodajte onoliko hladne vode koliko je potrebno da bi umijesili tijesto.
  2. Stavite ga na pobrašnjelu radnu površinu, razvaljajte i obložite dno i rubove kalupa. Pokrijte tijesto papirom za pečenje, ispunite kuglicama za pečenje i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  3. Podlogu od tijesta ispecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 oko 15 minuta, maknite kuglice i papir pa pecite još 5 minuta,
  4. Stavite smokve, polovine šećera i vodu u lonac. Nakon što zavrije, kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta, ocijedite i ohladite.
  5. Umiješajte žumanjke i vaniliju u ricottu, dodajte ostatak šećera i med, izmiješajte i smjesu stavite na podlogu od tijesta. Pecite u pećnici oko 25 minuta dok se smjesa ne stisne. Prije posluživanja po dužini razrežite smokve na pola i posložite na krostatu, tako da je odrezani dio okrenut prema gore. 
  6. Poškropite medom, pospite listićima badema i poslužite.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.