Špajza 10. siječnja 2017.

5 najvećih pogrešaka kod kuhanja kave

kava
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li se ikada pitali kuhate li možda krivo svoj omiljeni jutarnji napitak?

Ako kuhate pravu, tursku kavu, a ne onu instant, ili još gore - već pripremljenu neku od inačica u vrećici, možda griješite u njenoj pripremi.

Naime, nije svaka kava ista. Ok, svaki kavopija pravi kavu na točno određen i "svoj" način, ali na stranu osobne preferencije, moguće je da u samom procesu pripreme griješite u nekim koracima.

Pa koje su to točno uobičajene greške kod kuhanja kave?

kava | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

1. Čuvanje kave u zrnu u frizeru (zamrznute) ili u hladnjaku.

Zašto ovo nije dobro? Pa, čuvanje kave u zrnu zamrznute ili u hladnjaku neće ju održati svježom! Dapače, pržena zrna kave prepuna su sitnih rupica, koja, kada su izložena hladnoći (ledu), upijaju vlagu, ali i mirise druge hrane koju čuvate u hladnjaku. A sigurno ne želite da vam kava miriše po zamrznutoj sarmi! 

Zato, najbolje je da kavu u zrnu čuvate u dobro zatvorenoj staklenoj posudi  na sobnoj temperaturi.

2. Kuhanje kave kipućom vodom.

Kada kavu zalijete kipućom (zakuhanom) vodom, ona ispušta kiselinu i gorčinu. Idealna temperatura vode za kuhanje kave je 93 stupnja. Kako to izmjeriti? Jednostavno zakuhajte vodu, maknite ju s vatre i pričekajte 45 sekundi. Toliko je vremena otprilike potrebno da se temperatura vode spusti na onu idealnu za kuhanje kave.

3. Priprema kave s previše ili premalo kave.

Idealna količina kave su dvije žličice na 180 ml vode. Što je u biti dovoljno za šalicu kave!

4. Korištenje krivog mlinca za mljevenje kave.

OK, možda je ostalo još malo onih koji kavu zaista melju sami, ali krivo ili loše samljevena kava može pokvariti njen okus, miris, ali i "izgled" kada je skuhana. Fini mlinci su za pripremu espressa, srednji melju zrna za kavu koja se priprema tako da polagano kapa iz aparata u šalicu, a oni koji zrnca kave samelju grubo, služe za pripremu kave francuskim pritiskom (French press).

5. Kupnja već mljevene kave.

Znamo. Možda nemate uopće mlinac za kavu. Ne da vam se mljeti kavu. Kupnja već mljevene kave je prilično jednostavna. Ali... Pržena zrnca kave koja se samelju gube na kvaliteti što dulje stoje. Zato bi najbolje bilo da sami meljete svoju kavu. Ako želite piti mirisni, predivni napitak koji će vam uljepšati  jutro, a samim time i cijeli dan!

I zato, kada ćete sljedeći put kupovati kavu u zrnu, ići kuhati kavu ili ju piti, sjetite se ovih stvari pa razmislite griješite li!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.