Špajza 16. srpnja 2017.

Ananas - sočni i voćni kralj ljeta

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Za vrijeme vrućih ljetnih dana potrebna nam je samo čaša hladnog pića i osvježavajući zalogaji, a upravo je ananas idealna voćka koja pruža sve to, a i mnogo više...

Bogat vitaminima i mineralima, ananas je izrazito zdrava namirnica, a ljeti će biti upravo idealan odabir za slatko i ukusno osvježenje. 

Pri kupovini ananasa posebnu pažnju obratite na unutrašnjost ananasa koju možete provjeriti kucanjem o plod. Osjetite li pod prstima da je plod pun vode, on će biti i sočan i sladak dok će onaj ananas koji proizvodi šupalj zvuk vrlo vjerojatno biti bezukusan.

 

Ananas | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Osim što je ukusan, zdrav i osvježavajuć, ananas sadrži nezamislivo malo kalorija. Jedna šalica sadrži tek oko 80 kalorija i nekoliko grama šećera. Također, ananas sprječava taloženje masnih naslaga. 

Ananas držite na sobnoj temperaturi, a želite li ga duže održati svježim, spremite ga u hladnjak. Stajanjem na hladnom izgubit će dio okusa no bit će nezamjenjiva grickalica za vrijeme vrućih ljetnih dana.

Sve popularniji u svijetu gastronomije postaje i ružičasti ananas, umjetno stvorena, još slađa sorta ove osvježavajuće voćke. 

 

Možda vas zanima... Ružičasti ananas - hir ili budućnost? Špajza

 

Iako je najzdraviji i najukusniji kada je svjež, od ananasa možete pripremati različita slatka, ali i slana jela koja će vas oduševiti na nekoj posve novoj razini. Odličan je dodatak jednostavnim voćnim salatama, a termičkom obradom na grillu daje nezamislivo dobre okuse. Također, samo nekoliko zrna papra, ananas će pretvoriti u pravu deliciju.

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood


Tropske tortice s ananasom divan su primjer jednostavnog ljetnog recepta koji vam neće oduzeti više od pola sata, a priprema se od svakodnevnih sastojaka kao što su jogurt i zobene pahuljice.

 

Tropske tortice Možda vas zanima... Tropske tortice - lagani desert od jogurta gotov za pola sata None


Spojite li pak ananas s rumom, dobit ćete fantastičan kolač za odrasle koji će vas osvojiti sočnom teksturom i divnom kombinacijom okusa.

 

Rum kocke s ananasom Možda vas zanima... Kolač za odrasle: Rum kocke s ananasom Recepti

 

Dvostruko osvježenje postići ćete pripremom jednostavnih domaćih sladoleda prema receptu naše blogerice Ene.

 

Možda vas zanima... NICEcream: Priča o zdravom domaćem sladoledu Kolumne

 

Osim slastica, ananas će biti sjajan dodatak marinadama za meso. Zbog enzima bromelina, idealan je za omekšavanje mesa te će upravo zato poslužiti kao savršen tajni sastojak za last minute marinade za meso.

 

ananas_sjeckani.jpg Možda vas zanima... Ananas je tajni sastojak "last minute" marinada za meso None


Kozice, škampi i slične morske delicije također će se odlično složiti s osvježavajućim ananasom nabodete li ih na štapiće za ražnjiće i nekoliko minuta grillate na roštilju. Osim okusa, vaše će dvorište obuzeti i genijalni mirisi kojima je zbilja teško odoljeti.

 

ananas Možda vas zanima... Grilani ananas - novi svijet egzotičnih okusa Recepti


Sigurni smo da ste već čuli za havajsku pizzu, a ako se još niste upustili u pripremu iste, sada je upravo pravo vrijeme da to napravite. Volite li slatko slane kombinacije, za vas će havajska pizza biti pun pogodak.

 

Možda vas zanima... Havajska pizza protiv koje se urotio cijeli svijet Špajza


Nakon pizze, ananas je postao hit zamjena i za pecivo. Tako umjesto dvije ploške kruha ili peciva pljeskavicu smjestite unutar dvije kriške ananasa pa navalite na posve drugačije okuse omiljenih burgera.

 

Možda vas zanima... Umjesto peciva- ananas! Recepti

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.