Špajza 08. lipnja 2018.

Anthony Bourdain - legenda drugačijeg pogleda na gastronomiju

foto: Frank Gunn/Press Association/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Prije svega chef, a onda i veliki gastronomski putopisac, Anthony Bourdain karijeru je izgradio na fantastičnim okusima i neobičnim krajevima svijeta. Popriličan šok izazvao je oduzimanjem vlastitog života u 62. godini života, a zbog velikog poštovanja koje osjećamo prema ovom gastronomskom znalcu, donosimo vam pregled njegovih postignuća...

Dobro znano ime američke, ali i svjetske gastronomije, Anthony Bourdain bio je i ostao jedan od onih chefova u čijem bismo se društvu i sami rado našli. Vjerujemo kako tema za razgovor ne bi ponestalo, barem onih vezanih za njegovu karijeru. Buran životni put, težak rad i brdo ukusne hrane stvorili su od Bourdaina jednog od vodećih gastronomskih znalaca na svijetu.

 

 

Green Room Series #9 @teamcoco @conanobrian It smells like they've been stuffing dead hobos in the air shaft!

A photo posted by anthonybourdain (@anthonybourdain) on



Od malih je nogu zavolio hranu, a ta ga strast nije napustila do samog kraja. Sa samo deset godina probao je svoju prvu kamenicu da bi nekoliko godina kasnije upisao kulinarsku školu. Od pomoćnog kuhara u malim američkim restoranima do chefa u prestižnom njujorškom restoranu Les Halles, Bourdain je polako, ali sigurno gradio svoje kulinarsko carstvo.

I'm not afraid to look like an idiot.

Nekoliko godina kasnije izdao je svoju prvu knjigu Kitchen Confidential u kojoj je detaljno opisao svoju ovisnost o drogama i alkoholu. Nakon toga ukazuje mu se prilika za snimanjem serijala Cook's Tour za Food Network, a kasnije i puno poznatiji serijal No Reservations.

Novi mu je show pružio priliku da putuje i uživa u različitim kuhinjama svijeta. Putem snimljenih emisija publika po prvi puta može vidjeti istinsku i tako sirovu strast jednog chefa prema hrani. Pravo otkriće! Bourdain se na svojim putovanjima nije libio isprobati najrazličitija jela, a nerijetko je u tim neobičnim kreacijama istinski i uživao. Pri snimanju ovaj je chef imao potpuno slobodne ruke što je njegovu emisiju učinilo sasvim drugačijim kulinarskim showom od svega što se do tada moglo vidjeti na televiziji.

 

 

I cooked. Greek money shot end of ep #Naxos

A photo posted by anthonybourdain (@anthonybourdain) on


Između ostalih, Anthony Bourdain posjetio je i Hrvatsku. Zajedno s našim Matom Jankovićem putovao je obalom, uživao u domaćim morskim specijalitetima i finim lokalnim vinima. Napuštajući Hrvatsku, Bourdain je izjavio: "Hrvatska je sljedeća velika stvar. Ako još niste bili, vi ste je... idiot!"

Osim kontroverzne prve knjige, izdao je još i nastavak Medium Raw, A Cook's Tour i The Nasty Bits. Uz pisanje i putovanja, nije prestao ni kuhati. Nedavno je izdao živopisnu kuharicu Appetites.
 

 

Kada su u pitanju gastronomski užici, Bourdain je bio jednostavan čovjek. Izrazito je volio sireve, začinjena jela i, tipično američki, prženu piletinu. Osim hranom, dugi se niz godina bavio i jujitsuom. Bourdain je bio oženjen s Ottaviom Busiom, a nakon rastave 2016. godine, najljepše je trenutke provodio s nešto mlađom, lijepom Asiom Argento. Ima i kćer Ariane zbog koje se u potpunosti odrekao svog dugogodišnjeg poroka - pušenja!

Anthony Bourdain preminuo je u 62. godini života, 8. lipnja 2018. godine. 

 

Možda vas zanima... Anthony Bourdain preminuo je u 62. godini Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.