Špajza 22. veljače 2017.

Chefovska posla: Massimo Bottura

foto: Instagram, @massimobottura
gastro postao gastro.24sata.hr
Stekao je titulu chefa najboljeg restorana na svijetu i svojim se radom i predanošću lansirao na sam vrh svjetske gastronomije. Upoznajte Massima Botturu!

Osteria Francescana u talijanskoj Modeni sa svoje je tri Michelinove zvjezdice prvi restoran svijeta 2016. godine, a iza okusom raskošnih jela i savršeno uigrane ekipe u kuhinji stoji on, glavom i bradom, Massimo Bottura.

Za Botturu ste možda čuli negdje usput ili pak vidjeli onu njegovu veliku, crvenu, ozbiljnu knjigu Never Trust A Skinny Italian Chef koja je bila preteška za držanje pa ste ju brzinski odložili na policu u knjižari i okrenuli se lakšim varijantama kuharica i drugoj gastronomskoj literaturi.

Iako je ta knjiga vrijedan dio knjižnice svakog zaljubljenika u kuhanje, Massimo Bottura puno je više od toga. 
 

 

Planning the new Refettorio in the Bronx!!! 2017 with Bob

A post shared by Massimo Bottura (@massimobottura) on



Za svoje je prijatelje od rane mladosti bio dobar kuhar no ni sam nikada nije sanjao da će postati jedan od najboljih svjetskih chefova.

Većim dijelom okrenut talijanskoj kuhinji, posebice tjestenini, njegova ljubav prema istoj nastala je iz jednostavnog razloga. Za njega su to okusi koji su nastajali stoljećima kroz povijest, imaju priču i daju ono najbolje od gastronomije. 

Kažu da kada se jednom zateknete u njegovom restoranu, uživate u njegovim tanjurima, tek tada zbilja možete shvatiti važnost i težinu tih njegovih riječi. 

Ova posve drugačija osobnost u kulinarskom je svijetu stekla status nečeg drugačijeg, posebnog. Njegova su jela savršeno promišljena djela u kojima se može pročitati i on sam - precizan, zaigran i odan kuhanju. Divni spojevi, ekscentrična dekoracija i osjećaj njegovog prisustva u svakom se tanjuru može iščitati na najjasniji način.
 

 

One of my favorite new plates of the year: 'Sometimes mallard, sometimes partrige, ..... even bollito in civèt sauce'

A post shared by Massimo Bottura (@massimobottura) on


Dokaz tome je i jedan od njegovih najboljih deserata zbunjujućeg naziva "Oops! I Dropped the Lemon Tart" (Ups, ispao mi je tart od limuna), koji se na prvu možda i ne čini najprivlačnijim na listi slastica, a ipak, iza njega postoji priča i upravo je to ono što ga čini toliko posebnim. 

Zaljubljenik u lijepo u svojim jelima spaja različite oblike umjetnosti pa tako neka njegova jela nose nazive koje nikada ne bismo zamislili kao dio menija prestižnog restorana. Nađe se tu Boba Dylana, Johnnyja Casha, pa čak i Picassa u čijem radu i djelima ovaj fenomenalan chef pronalazi inspiraciju.

Nemojte misliti da je Massimo Bottura kakav nedodirljiv chef koji nema vremena za svoje goste i gotovo nikada ga nema u vlastitoj kuhinji. Naprotiv, ovaj je kreativac sasvim običan 54-godišnjak koji tek uživa u svom poslu i stvara najbolje što može. Predanošću i sjajnim osjećajem za fino, njegovo najbolje što može na najljepši se način pretvorilo se u najbolje od cijelog svijeta.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.