Špajza 15. rujna 2016.

Ne poklanjajte cvijeće - poslužite ga na tanjuru!

Cvijeće
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Upotreba cvjetova u kulinarstvu datira unatrag tisuću godina. Mnogi narodi koriste cvijeće u svojoj tradicionalnoj kuhinji – cvjetovi tikvica karakteristični su tako za talijansku kuhinju, dok se ružine latice često koriste u indijskoj kuhinji.

Dodatak cvijeća odličan je način kako jelima obogatiti boju, okus i dodati im živosti. Postoje brojni kreativni načini kako jestive cvjetove možete uklopiti u jelo. Cvjetovi se mogu koristiti kao dodatak salatama ili ih možete uklopiti u domaću tjesteninu. Također, možete ili koristiti kao dekoraciju kolačima ili za pripremu cvjetnih sladoleda. Osim toga, od jestivih cvjetova možete napraviti sirup koji ćete koristiti za obogaćivanje okusa limunadi i raznim koktelima.

Mogućnosti su bezbrojne. No , konzumiranje cvjetova ponekad može biti vrlo opasno, pogotovo ako ih ne poznajete dovoljno-. Zato je važno da konzumirate samo one cvjetove za koje ste sigurni da se mogu konzumirati. Idealno bi bilo da koristite samo cvjetove koje ste sami uzgojili jer cvijeće iz cvjećarnice ili ono koje raste uz cestu nije sigurno za upotrebu.

Donosimo vam samo neke od biljaka čije cvjetove možete iskoristiti u pripremi maštovitih jela:

1. Bosiljak

Cvjetovi bosiljka dolaze u različitim bojama - od bijele, ružičaste pa sve do nježno ljubičaste. Okus cvjetova vrlo je sličan listovima bosiljka, no malo slabijeg intenziteta.

2. Citrusi ( naranča, limun, limeta, grejp)

Cvjetovi citrusa imaju dosta slatku i intenzivnu aromu pa ih jelima dodajte u manjim količinama.

grejp2.jpg | Author:

3. Jasmin

Mirisne cvjetove jasmina, osim u čaju, možete koristiti u slatkim jelima.

4. Maćuhica

Neodoljivi i ukusni cvjetovi maćuhica osvježit će salate, tjestenine, voćna jela i pića.

5. Lavanda

Mirisna i slatka lavanda odlično će pristajati uz kisela, ali i uz slatka jela. Donosimo vam recept za pripremu aromatičnih macarona s lavandom i kremom.

6. Dragoljub

Cvjetovi dragoljuba su zasigurno jedni od najpopularnijih vrsta jestivog cvijeća. Žarke su boje i slatkog cvjetnog okusa, a možete ih pripremiti kako god vam srce poželi - dodavati u salate, ukiseliti ili pak puniti različitim nadjevima.

Ruža | Author: Promo foto: Promo

7. Ruža

Nježne latice ruže obogatit će svaki napitak, desert ili džem.

8. Ružmarin

Cvjetovi ružmarina imaju sličan okus kao i iglice, a mogu se koristiti za ukrašavanje jela u kojima se uobičajeno dodaje ružmarin.

9. Cvjetovi tikvica

Cvjetovi tikvica dušu su dali za punjenje, a mi vam donosimo samo jednu od brojnih ideja. Okušajte se u pripremi prženih cvjetova tikvica.

10. Ljubičica

Ljubičica je još jedna od slavnih jestivih cvjetova. Predivne mirisne cvjetove ove biljke možete koristiti u salatama ili za ukrašavanje deserta i pića. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.