Špajza 07. veljače 2017.

Domaći džem od crvene naranče

Džem od bundeve
Džem od bundeve foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Zašto ne biste sami napravili džem i uživali u njemu svaki dan!

Pregršt je ideja i načina na koje možete iskoristiti domaći džem, a pogotovo džem od naranče! Ako volite naranče, onda vrlo vjerojatno volite i crvene naranče - koje, kao da su mrvicu ukusnije, sočnije i bolje od običnih. A možda je to samo zbog toga što su prošarane crvenom bojom pa nam se čine posebnijima... 

Kako god, pronašli smo sjajan recept kako, valjda najlakše moguće, napraviti vlastiti džem! Ovaj recept možete koristiti i za pripremu džema od običnih naranči, mandarina ili klementina. 

Pripremljeni džem donosi mnoštvo novih prilika za izradu slastica! Možete ga jesti za doručak namazanog na tost s krem sirom, staviti ga u kolače, mazati njime keksiće ili palačinke! Izbor je na vama! Po želji, dodajte prstohvat cimeta i stvorite pravi mali božićni namaz!

Sastojci:

  • 1 1/3 kg crvenih naranči
  • 200 g smeđeg šećera 
  • Sok od dva limuna

Priprema:

  1.  Polovicu naranči oguliti uobičajeno - samo maknuti koru; drugu polovicu oguliti nožem tako da se skine i gornji sloj kriški (bijeli, gorki dio). 
  2. Prepoloviti naranče po sredini i izvaditi koštice (uglavnom su u sredini, možete ih malo pritisnuti kako bi ispale sve koštice van). Staviti ih u blender i samljeti - dok se ne pretvore u kašu. 
  3. Preliti dobivenu kašu u lonac, posipati šećerom i uliti sok od limuna te kuhati na najmanjoj temperaturi 30 - 40 minuta - nepoklopljeno i redovito miješati
  4. Kuhajte dok se ne zgusne, odnosno, ne dođe do željene gustoće. 
  5. Ako želite da džem bude čvršći, s obzirom na to da ovdje nema nikakvih učvršćivača, možete odrezati bijeli dio ispod korice limuna koji služi kao učvršćivać džema. Narežite nekoliko takvih korica (samo bijeli, donji sloj, ne i gornji žuti) i kuhajte cijelo vrijeme od početka s narančama. 
  6. Kada je skuhano i još vruće, preliti u zagrijane teglice i odmah ih poklopiti te ostaviti da se ohlade pa spremiti u hladnjak. Ovako pripremljen, džem može stajati do 14 dana u hladnjaku.

Namažite ga na svoj omiljeni kolač, na tost za doručak ili ga poslužite kao preljev za sladoled i uživajte! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.