Špajza 16. ožujka 2017.

Indijski oraščić: Luksuzan plod posebnog okusa

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kao grickalica ili dio ozbiljnih jela, indijski oraščići uvijek iznova pronalaze put do zadovoljnog nepca. Divne arome i kremasta tekstura čini ih posebnima, a kriju i neke još nepoznate tajne...

Nježni okus i divna kremasta tekstura svrstavaju indijske oraščiće među omiljene grickalice mnogih. Poseban po izgledu, ali i okusu, ovaj orašasti plod u potpunosti se razlikuje od ostalih oraščića. 

Ponajprije, valja spomenuti kako indijski oraščić, iako ga tako volimo nazivati, zapravo i nije oraščić. Riječ je o sjemenki ploda indijskog oraha - cashew jabuke.

Uzgaja se u tropskim područjima, a način na koji se skuplja ovaj plod u potpunosti opravdava njegovu nešto višu cijenu. Naime, svaka sjemenka čini zaseban plod za čije je branje potrebno poprilično vremena.

Kako izgleda plod indijskog oraščića pogledajte na popularnom portalu Buzzfeed.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Ovi se posebni plodovi u indijskim jelima koriste ponajviše u desertima kao što su najpoznatiji puding od riže i halva. Osim u Indiji, posebice su popularni u Brazilu i na Karibima gdje se jela s indijskim oraščićima smatraju pravim specijalitetom.
 
Indijski oraščići odličan su dodatak salatama, slasticama, namazima i različitim istočnjačkim jelima. Od njih se priprema fantastičan maslac, dressing za salate, pa čak i zdravije varijante umaka. 

Osim što ga, uz pistacije, možemo nazvati najukusnijim pripadnikom orašastih plodova, indijski je oraščić izrazito zdrava namirnica. Sadrži bakar, magnezij i fosfor, preporučuje se ljudima koji boluju od dijabetesa i izvrstan je izvor antioksidanata. 

Da biste indijske oraščiće iskoristili u punom sjaju, poslužite se nekim od naših fantastičnih recepata.
 

Pileći curry s indijskim oraščićima Možda vas zanima... Pileći curry s indijskim oraščićima Recepti keksići Možda vas zanima... Keksići od indijskih oraščića i čokolade koje obožavamo Recepti piletina Možda vas zanima... Sočna piletina s indijskim oraščićima Recepti Slatko-slani browniesi Možda vas zanima... Slatko-slani browniesi Recepti

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.