Špajza 22. studenoga 2016.

Iskoristite ostatke prhkog tijesta na pet sjajnih načina

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nemojte bacati ostatke prhkog tijesta jer upravo se ti ostaci mogu pretvoriti u sjajna peciva i grickalice.

Kod pripreme pita uvijek postoji onaj dio tijesta kojeg najčešće bacimo jer je riječ o premaloj količini koju ne možemo iskoristiti u piti. Ipak, od tih se komadića mogu pripremiti sjajna, hrskava i nezamislivo ukusna peciva ili grickalice koja će vas jednostavno oduševiti.

Ostane li vam više tijesta od kojeg možete napraviti dva tanka kruga, razvaljajte ih, a jedan premažite slojem najdražeg namaza. Narežite na kriške kao pizzu, ali u sredini ostavite malo mjesta. Zaokrenite svaku krišku, premažite jajem i pecite dok ne dobije boju.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Napravite prhke keksiće tako da razvaljate tijesto na tanko, pospete šećerom pa ga utisnete u tijesto pomoću valjka. Narežite ih na prutiće i pecite u pećnici dok ne dobiju boju, ovisno o debljini keksića.
Na isti način tijesto možete izrezati na krugove pa između svakog gotovog keksića kojeg dobijete premazati najdraži namaz. To može biti lemon curd,  čokolada, džem ili nešto sasvim drugačije, po vašem ukusu.

Slatke ili slane rolice jednostavnije je napraviti nego što ste mislili. uzmite ostatak tijesta, razvaljajte ga, premažite umakom od rajčice, pestom ili nečim trećim, pospite sirom i drugim dodacima pa pecite. Dobit ćete fine, prhke rolice koje se tope u ustima. Može li bolje?

Krekere je pak pripremiti najlakše. Pospite tijesto sezamom i soli, razvaljajte ga kako bi se dodaci uhvatili za tijesto, narežite na kockice ili kružiće, premažite jajem i ispecite.

Na isti način možete pripremiti i štapiće. Tijesto premažite omiljenom smjesom, uhvatite štapiće za krajeve pa ih zavrnite u suprotnom smjeru. Puniti ih možete slatkim dodacima poput karamele ili pak slanim poput usitnjenog nadjeva za pizzu.

Dobar tek!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.