Špajza 03. veljače 2017.

Iskoristite sve prednosti koje donosi blitva

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zdrava namirnica koju možete jesti baš cijele godine!

Blitva je jedna od onih namirnica koje ili volite ili ne volite! Jednima je sjajna i obožavaju ju dok ju drugi ne mogu ni primirisati.

Zašto biste trebali jesti blitvu barem jednom tjedno? Blitva sadrži visok udio vitamina A i E, koji su poznati kao vrlo dobri antioksidansi. Također, bogata je flavonoidima, poput antocijanina i karotenoida, te mineralima i vlaknima. 

Na 100 g blitve, dobit ćete tek 19 kalorija, što ju ubraja i u niskokalorijske namirnice.

Ono što je sjajno kod blitve, jest to što ju možete jesti kuhanu i sirovu - govorimo, naravno, o lišću i stabljici blitve. Kuhana blitva sadrži nešto manje minerala, vitamina i ostalih zdravih sastojaka, ali je jednako učinkovita kao i sirova. Sirovu blitvu možete primjerice pomiješati (umjesto špinata) s voćem i povrćem u zdravi smoothie.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kod kuhanja blitve, treba paziti da ju ne kuhate predugo - dovoljno je ubaciti ju u zakuhanu vodu na 4 - 5 minuta, tek toliko da lišće i stabljika omekšaju, a da ne izgubi sva blagotvorna svojstva.

Ono što mnogi ne znaju, blitvu možete raditi na mnogo različitih načina. Osim smoothieja i kuhane blitve s malo maslinovog ulja i češnjaka, možete s njom raditi rižoto, quiche, palačinke, pite ili primjerice slatke male sarmice.

Izbor je velik, a s obzirom na blagodati koje blitva pruža, preporučujemo da ju uvrstite u svoj jelovnik što češće.

Blitva | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Blitvu možete pronaći u dvije verzije boje stabljika - onu koja ima bijele stabljike i onu s crvenim stabljikama. Obje ih možete koristiti na isti način. S obzirom na to da blitva nije pretjerano zahtjevna biljka, možete ju posaditi i na svom balkonu te tako uvijek imati svježu blitvu. Ono što joj trebate osigurati, jest dovoljno vode, kako se listovi ne bi osušili.

Blitvu je najbolje brati dok je mlada, odnosno, dok su listovi još mali - oko 10 cm jer su takvi najhrskaviji i najukusniji, a možete ih i takve sirove staviti primjerice u salatu - poput rukole ili matovilca.

I najbolje, blitva ne samo da je preporučljiva namirnica za što češću konzumaciju, nego je dobila i svoje podrijetlom zaštićeno jelo - soparnik koje se priprema u dalmatinskim Poljicama. To je naime neka vrsta jednostavne pite, koja postoji još od doba Turaka, a pravi se tako da se dva sloja tijesta pune nadjevom od blitve. 

S obzirom na sve mogućnosti koje blitva pruža, predlažemo i neke recepte kao buduće ideje za jela s blitvom!

Slasno i jednostavno: Slana pita od blitve i feta sira

Od soparnika do kroketa, s blitvom se sve može

Lazanje od blitve i bešamel umaka

U sezoni: Rižoto od blitve

Ručak za deset: Bijele lazanje s blitvom i porilukom

Kako pripremiti soparnik?

Quiche s blitvom i sirom

Soparnik

Blitvačinke: Palačinke od blitve!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.