Špajza 18. lipnja 2017.

Jeste li čuli za genijalan kruh koji se ne mijesi?

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Domaći kruh jedna je od onih delicija koja osvaja okusom, ali i neodoljivim mirisima. Upustite se u pripremu kruha koji se ne mijesi pa otkrijte sasvim novu dimenziju ovog sjajnog domaćeg favorita...

Priprema domaćeg kruha nemjerljiva je s proizvodima koje možemo kupiti u pekarnicama no ista nam često nam oduzima previše vremena pa od nje jednostavno odustajemo.

 

tijesto Možda vas zanima... Jako važno: Naučite sve o temperaturama tijesta Špajza

 

No knead bread ili kruh koji se ne mijesi riješit će svaki sličan problem. Naime, riječ je o kruhu koji se u posudi samo pomiješa, a zatim ubacuje u zdjelu s poklopcem koja je pogodna za pečenje u pećnici. Kruh hrskave korice i meke, prozračne teksture spreman je prije no što možete zamisliti.
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Sve što će vam trebati za pripremu kruha koji se ne mijesi bit će brašno, topla voda, suhi ili svježi kvasac i sol. Koristite li svježi kvasac, pomiješajte ga s toplom vodom pa pustite da se zapjeni.

Dobivenu smjesu zatim pomiješajte sa željenom količinom brašna, malo soli pa pomoću drvene ili plastične žlice dobro pomiješajte sve sastojke. Trebali biste dobiti ljepljivo tijesto koje se teško odvaja od prstiju.

 

Možda vas zanima... Meki i lagani: Klipići kakve još niste probali Recepti

 

Tijesto prebacite u plastičnu posudu koju ste pobrašnili pa ga pobrašnite i po vrhu. Prekrijte prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se kruh diže preko noći. Što se duže diže, bit će prozračniji i ukusniji stoga ga je dobro ostaviti da miruje barem 12 sati.

Kada je tijesto odstajalo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i oblikujte u kuglu. Ovaj dio postupka oduzet će vam najviše vremena zbog ljepljive konzistencije kruha no ne predajte se, sav trud će se itekako isplatiti kada svježi domaći kruh zamiriši iz pećnice.
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Kruh pecite na 200 stupnjeva u posudi koja je pogodna za pečenje u pećnici i ima poklopac. Pecite ga poklopljenog, a zatim ga pred kraj, ovisno o količini brašna koju ste koristili, otklopite i dopustite da se zarumeni.

 

Možda vas zanima... Napravite fenomenalne brazilske pogačice! Špajza

 

Ne posjedujete li takozvanu duch oven posudu, koristiti možete bilo koju zdjelu koja ne sadrži plastične dijelove kako se oni ne bi otopili u pećnici. Važno je tek da se kruh peče prekriven kako bi para pripomogla stvaranju hrskave korice, upravo onakve kakvu ste zamišljali kod svakog prethodnog upuštanja u pripremu domaćeg kruha.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.