Špajza 03. siječnja 2017.

Kako do savršenog umaka od rajčice

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bez obzira na godišnje doba, pripremite savršeno aromatičan umak od rajčice za vaša omiljena jela

Bez obzira pripremate li bolognese umak ili radite zalihe koje ćete onda, žlicu po žlicu, ubacivati u juhe i različite druge umake, za pripremu umaka od rajčice svakako vrijedi uzeti vremena i u potpunosti mu se posvetiti. Pristupite li mu na taj način, na kraju ćete zadovoljno mljackati u omiljenim jelima od rajčice čak i u zimskim mjesecima. 

Najveća tajna dobrog umaka od rajčice krije se u dugom kuhanju. Da bi on dobio bogat okus koji će osvojiti već na prvu, potrebno je uložiti vrijeme, kuhati na štednjaku, a onda na kraju ubaciti i u pećnicu. Naime, nakon što završite kuhanje na štednjaku i umak postane dovoljno gust, ubacite ga u pećnicu. Njegova će površina potamniti i poprimiti smeđu boju što znači da se ona savršeno karamelizirala što će umaku dati jednu novu razinu okusa za koju do sada zasigurno niste znali.

Bolognese | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Birajte kvalitetne sastojke. Pripremate li umak kada je sezona rajčica već debelo prošla, koristite kvalitetne pelate koji dolaze u konzervi i sadrže veće ili čak cijele komade rajčice. Dok razmišljate hoćete li kao bazu koristiti maslinovo ulje ili maslac, stanite i upotrijebite oboje. Takav će spoj pojačati okuse i u konačnici, dati bogatije arome.

Zaboravite na šećer pa kod kuhanja umaku dodajte mrkvu ili luk. Možete ih kuhati cijele kako se kasnije ne biste mučili s komadićima povrća. Oni će umaku dati potrebnu slatkoću, a na kraju ih jednostavno možete izvaditi.

Ostane li vam nešto rajčica, svakako ih sačuvajte do samog kraja. Kada je umak gotov, umiješajte komadiće u umak i spremite u staklenke. Svježa rajčica koju niste tretirali umaku će dati dozu svježine.

Kada ste isprobali ove jednostavne, ali učinkovite trikove, svakako se bacite na pripremu nekih od naših najboljih jela s umakom od rajčica:

Napravite fenomenalan Bolognese umak prema uputama slavnog Gordona Ramsaya

Jedini recept za lazanje koji će vam trebati

Sjajan ručak: Pureće okruglice u umaku od rajčice

Brzo i fino: Tortellini u umaku od rajčice i gljiva

Zapamtite Shakshuku jer ćete se zaljubiti u ovo jelo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.