Špajza 26. prosinca 2016.

Kako najbolje iskoristiti ostatke hrane?

Ostaci hrane
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li znali da se u svijetu na godinu baci čak milijardu i 300 tisuća tona hrane

Unatoč krizi, godišnje u kantama za smeće završi hrane u vrijednosti čak četiri milijarde kuna. Prema nekim izračunima, svaki Hrvat u smeće baci oko 930 kuna godišnje.

Ostaci hrane od jučerašnjeg obroka, višak hrane koji niste uspjeli pojesti u restoranu ili višak namirnica od kada ste spravljali ručak, sutradan mogu s malo mašte biti dobro predjelo ili se upotrijebiti u spravljanju glavnog jela. Bitno je da tu istu hranu pravilno čuvate do ponovne upotrebe, a objed spravljen s tim namirnicama će vam oduzeti manje vremena za pripremu, ali i manje novca. Američki chef Dan Barber otkriva kako iskoristiti ostatke za ukusni obrok!

Pulpa iz sokovnika

Ako često koristite sokovnik, sigurno vam je prošlo kroz glavu što bi mogli napraviti s ostacima, pulpom, od povrća i voća. U većini slučajeva ona završi u smeću, a time ste bacili mnoštvo hranjivih sastojaka, minerala i vitamina. Pulpa definitvno nije otpad. "Pomiješajte pulpu s nekoliko jaja, bademovim brašnom, dodajte sol, papar, poigrajte se sa začinima i uživajte u neobičnom burgeru", savjetuje chef Dan Barber koji tvrdi kako smo postali društvo bacanja. Osim burgera, s pulpom se može napraviti i dobar omlet. Pomiješajte pola šalice pulpe od povrća s tri jaja izlijte na zagrijano ulje i poklopite tavu.

Po želji možete dodati gljive, paprike, nasjeckani luk... Kad je gotova pospite naribani sir.

Cvjetača i brokula

Tvrdi dijelovi cvjetače i brokule često završe u otpadu, a potrebno je samo nekoliko minuta i taj otpad može postati pravom delicijom. Izrežite na što tanje listove, poput finog papira te začinite limunovim sokom, balzamičnim octom, solju i paprom. Po želji, možete zapeći na maslacu.

Mrkva i drugo povrće

Mrkva | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ostaci od ribanja povrća mogu postati fini i zdravi "snack". Zakipite vodu, dodajte žlicu šećera, ostatke povrća te kuhajte dvije, tri minute. Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva i kada dosegne temperaturu, ugasite je. Povrće procijedite, posložite na masni papir i stavite u pećnicu preko noći. Ujutro će vas dočekati "veggi" grickalica koju možete posuti po salati ili samo pojesti.

Ananas

Jezgra ananasa koja često završi u smeću idealna je za sok. I znate što trebate napravit s pulpom, zar ne?

Žitarice

Koliko puta se dogodilo da vam je ostalo, ma niti prst riže, ječma ili neke žitarice na dnu vrečice? I ne može ništa skuhati, a žao vam je baciti. Dovoljno vam je samo trojstvo od riže, ječma i prosa. sve zajedno skuhate kao rižoto i dobili ste tanjur finog kremastog obroka. Kad je skuhano, možete posuti prženim sezamom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.