Špajza 17. veljače 2017.

Karamelizirana bijela čokolada - delicija i pol!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Divne zlatne boje i karamelasti okusi pravo su otkriće. Začinite svoju bijelu čokoladu na najbolji mogući način!

Sastavni dio mnogih slastica i jedna od najpoželjnijih namirnica u svijetu zasigurno je čokolada. Svakom novom kockicom omiljene čokolade postajemo sretniji, uveseljavamo jedni druge, a koliko je dobra dokazuje činjenica da je dodajemo čak i slanim kombinacijama.

Osim mliječne i tamne čokolade, često zaboravljamo da postoji još i ona bijela. Zbog nešto slađih okusa i specifičnog izgleda, ta vrsta omiljenog deserta mnogima i nije posebno privlačna. 

Da biste to promijenili, dovoljan će biti tek jedan slatki trik i bijela čokolada u potpunosti će vas osvojiti. Naime, kada se karamelizira, ona poprima okuse nalik na okusom najpuniji, a samim time i najfiniji karamel.

 | Author: Stockfood foto: Stockfood Sve što trebate jest rasporediti bijelu čokoladu po papiru za pečenje i ubaciti u pećnicu na laganu temperaturu, između 100 i 130 stupnjeva. Koristite kvalitetnu čokoladu s najmanje 30 posto kakao maslaca, a da biste postigli još bolje arome, čokoladi dodajte i žlicu maslaca ili kokosovog ulja.


Kada se čokolada počne topiti, promiješajte je pa postupak ponavljajte svakih nekoliko minuta. Dopustite joj da poprimi boju jer će upravo to biti najbolji znak da se ona počela karamelizirati. Ipak, nemojte pretjerivati kako čokolada ne bi izgorjela. 
 

Ovakvim postupkom bijela čokolada će poprimiti pomalo orašaste arome koji će dobrim dijelom podsjećati na dulche de leche, bogatu i gustu karamel kremu.

Bit će odličan dodatak sladoledu, pralinama i toplim napicima, a poslužit će i kao divan preljev za torte i kolače.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.