Špajza 07. veljače 2017.

Krafne i kroštule - slatki zalogaji iz bakine kuhinje

Krafne
1/2
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Drugi mjesec u godini i njegovi slatki užici ne bi bili potpuni bez pravih domaćih krafni i kroštula

Pripremljene s puno ljubavi i pažnje, krafne i kroštule pravi su specijaliteti domaće kuhinje. Najbolji recepti preuzimaju se od onih najstarijih koji su ih još davnih vremena pripremali na jednostavan, ali tako poseban način. Upravo zato, krafne i kroštule u nama bude one drage, već proživljene, slatke trenutke. 

Meke, prozračne i bogate krafne idealan su desert kojeg je teško nadmašiti. U zimsko su doba najslađi vjesnik dobrog raspoloženja, a njihova će priprema od vas najprije tražiti dobru dozu strpljenja. Punjene domaćom marmeladom ili čokoladom, ovi su slatki uštipci idealan dodatak svakom stolu, posebice u veljači, mjesecu veselih maškara.

Krafne Možda vas zanima... One nemaju sezonu: Savršene domaće krafne Recepti

Male tajne ovog velikog deserta kriju se u strpljenju, dobro zagrijanoj prostoriji i pažljivom pečenju kako bi se na sredini krafna stvorio pravilan obruč, gotovo ključan detalj kod pripreme krafni. 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Dalmatinske kroštule pak su specijalitet dobro poznat na obali. Specifičnog izgleda, nalik na mali čvorić, kroštule su pravi mali hrskavi užitak. Za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka, a ovisno o području na kojem se pripremaju, ovim se slatkim zalogajima dodaju aromatični napici. Tako će Dalmatinci tijestu za kroštule dodati domaće voćne likere ili rakije dok će Istrijani uvijek radije odabrati bijelo vino.

kroštule.jpg Možda vas zanima... S ljubavlju za naše bake: Dalmatinske kroštule Kolumne

U kroštulama možete uživati toplima i hladnima, a u zatvorenoj kutiji mogu stajati i do tjedan dana. Naravno, ako prije ne nestanu.

Kroštule | Author: Goran Jakuš foto: Goran Jakuš
Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Crogourmet365!     

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.