Špajza 14. veljače 2017.

Krafne: Savršenstvo nastalo zbog nesretne ljubavi

foto: thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
'Ušminkajte' krafne omiljenom čokoladnom ili kraljevskom glazurom pa ih ukrasite mrvicama

 | Author: thinkstock foto: thinkstock

Dani karnevala nisu potpuni bez mirisa krafni, a na njima možemo zahvaliti nepoznatoj nesretno zaljubljenoj dami koja ih je, prema legendi, napravila slučajno. Kuharica je tijesto za pečenje umjesto u pećnicu zabunom bacila u vruću masnoću i tako su nastale omiljene karnevalske delicije.

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Osim što se nadijevaju omiljenim džemovima, topljenom čokoladom, vanilijom i drugim kremama, ukrašavaju se i izvana, posebno one američke. Donuts se od naših krafni razlikuju po tome što u sredini imaju rupu. Kako bi izgledale što privlačnije, tu su šarene glazure. Najjednostavnija je bijela glazura od šećera u prahu, vanilin šećera i bjelanjka.

Pomiješajte 300 g šećera, pakiranje vanilin šećera i dva bjelanjka. Dobro izmiksajte i premažite krafne. U ovu jednostavnu glazuru mogu se dodati jestive boje, ali i ekstrakti. No šarene se glazure mogu pripremiti i s prirodnim sastojcima, npr., narančasta glazura se priprema od naranče. Upotrijebite 200 g šećera u prahu, naranču i sok pola limuna. Na laganoj vatri miješajte šećer u prahu te sok naranče i limuna pa dodajte narančinu koricu. Miješajte dok se ne zgusne.

 | Author: thinkstock foto: thinkstock

Možda najpoznatija vrsta glazure je kraljevska glazura ili “royal icing”. Istucite bjelanjak tek toliko da se zapjeni. Polako dodajte oko 150 g šećera u prahu pa miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Nakon toga ulijte nekoliko kapi limunova soka.

 | Author:

U zdjelice odvojite po nekoliko žlica glazure pa dodajte nekoliko kapi jestive boje. Osim glazurom, krafne možete ukrasiti i mrvicama u boji. Ipak, s čokoladnom glazurom ne možete pogriješiti, a želite li da bude čokoladna i u boji, upotrijebite bijelu čokoladu i jestive boje. Otopite čokoladu s malo ulja ili maslaca, nekoliko žlica šećera i malo vode uz stalno miješanje. Malo ohladi - te i prelijte preko krafni. Ostavite da se osuši i uživajte.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.