Špajza 20. veljače 2017.

Mandora - pola naranča, pola mandarina

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Izgled je preuzela od naranče dok okusom podsjeća na mandarinu. Slatka je na samo svoj, poseban način i na našem je tržištu pravi voćni novitet iz obitelji agruma

Slatko kisela narančasta loptica, mješanac naranče i mandarine i novi voćni hit na tržnicama i u trgovinama zove se mandora. Ovo čudnovato voće originalno dolazi s Cipra, većeg je oblika nalik na naranču dok je njezin okus slatko kiselkast, baš poput mandarine.

Često je se uspoređuje s klementinom no kora mandore tvrđa je i jača, nešto se teže guli, a unutar ploda nalaze se i sjemenke. Puna osvježavajućeg soka daje na sočnosti baš svakom jelu u koje je odlučite ubaciti. Tako će ovo neobično voće biti izvrstan dodatak biskvit kolačima, tortama, smoothiejima i kremama. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Finog, osvježavajućeg mirisa, mandora je savršen način da isprobate egzotično voće, a ne udaljite se previše od poznatog. Uz to, postoji još nekoliko križanaca omiljenog zimskog voća koji bi vas mogli osvojiti. Tako se, primjerice, križanjem mandarine i grejpa dobiva mineola dok je križanac klementine i naranče - klemenvila. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.