Špajza 30. listopada 2017.

Mary Berry ima sjajne savjete za pripremu domaćeg kruha

foto: @taytayharvs , Instagram
gastro postao gastro.24sata.hr
Priprema domaćeg kruha nije nimalo lagan posao, znat će to svatko tko je probao, pa vam upravo zato donosimo genijalne savjete koji će tu istu pripremu olakšati u stvarno velikoj mjeri...

Savjeti stručnjaka zlata vrijede kada su u pitanju kompliciraniji projekti, a pečenje kruha definitivno bismo ubrojili tu kategoriju. Mary Berry, poznata televizijska i gastronomska ličnost u svojoj je Velikoj obiteljskoj kuharici sa svojim čitateljima podijelila male tajne dobrog kruha.

 

Možda vas zanima... Katin kruh bez glutena - hrabra priča o finom kruhu Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Kako do savršenog tijesta i najhrskavije korice, pročitajte u nastavku.

Količina tekućine navedene u receptu samo je okvirna, jer sposobnost upijanja brašna može biti različita. Količina tekućine koju brašno može upiti ovisi o temperaturi i vlazi, ali i o vrsti brašna. Prvo dodajte malu količinu tekućine, a zatim, prema potrebi, dodajte još.

Tijesto možete uspješno umijesiti i u električnoj miješalici s pogodnim nastavkom za tijesto.

 

Možda vas zanima... Plan za vikend: Fini domaći kruh Kolumne

 

Tijesto se najbrže diže u toploj prostoriji. S padom temperature u prostoriji proces dizanja tijesta usporava se.

Kako biste provjerili je li se tijesto dovoljno diglo, gurnite u njega prst; kad ga izvučete, u tijestu bi trebala ostati udubina.

Kruh i peciva možete glazirati prije ili nakon pečenja kako bi bili još ukusniji i da bi, ovisno o glazuri, korica postala mekana, sjajna ili prhka.

Tako će voća koricu učiniti hrskavijom, mlijeko ili slatko vrhnje učinit će je mekšom, a jaje ili samo žumanjak učinit će koricu sjajnom. 

 

Možda vas zanima... Imamo recept za najmekši mliječni kruh ikad Recepti

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Kruh bi nakon pečenja trebao biti dobro uzdignut, čvrst i zlatnosmeđe boje. Da biste provjerili je li sasvim pečen, nagnite kalup i izvadite kruh ili ga podignite s lima za pečenje. Lagano kucnite po njegovu dnu. Zvuk bi trebao biti šupalj, poput zvuka bubnja. Ne zvuči li šuplje, vratite ga u pećnicu i pecite još pet minuta. Zatim ga izvadite i ponovno provjeriti je li pečen.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.