Špajza 16. ožujka 2017.

Možete jesti hranu koja vam je pala na pod!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako vam slučajno padne na pod jabuka koju ste već zagrizli, slobodno ju pojedite!

Naime, prema istraživanju mikrobiologa Anthonyja Hiltona, sa Sveučilišta Aston u Velikoj Britaniji, slobodno možete pojesti hranu koja vam je pala na pod, a podignuli ste ju u 5 sekundi. No, naravno, to se ne odnosi na hranu koja je vidljivo zaprljana nečistoćama s poda, već na hranu koja je pala na pod i ostala čista, prenosi Food and Wine.

Iako se možda čini groznim jesti hranu s poda, čak 79% ispitanika ovog istraživanja (od njih 2000), izjavilo je kako pojedu hranu koja im padne na pod.

Naravno, hrana koja je pala na pod nikad neće biti sasvim nekontaminirana bakterijama i prljavštinom, no istraživanje je pokazalo kako hrana ipak ne "pokupi" s poda toiku količinu loših bakterija da bi bila štetna (primjerice E. coli).

No, također, koliko će prljavštine ostati na hrani ovisi i o tome na koju je površinu pala. Naime, začuđujuće je da je najmanje bakterija i prljavštine bilo na tepihu, a mnogo više na pločicama ili laminatu. Stoga, više trebamo brinuti o hrani koja nam padne primjerice na pločice. Ali, s druge strane, ako vam padne pizza s rastopljenim sirom, ili komad štrudle, nije isto kao kada vam padne grožđe ili komad jabuke. Pizza će vjerojatno pokupiti više prljavštine, a i u krajnjem slučaju, ne možete ju oprati kao što to možete učiniti s grožđem.

Jasno je da, oni koji ni inače nisu jeli hranu koja bi im pala na pod, to vjerojatno neće činiti ni u budućnosti. No zato pobornici pravila "5 sekundi" mogu odahnuti!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.