Špajza 09. ožujka 2017.

Najfinija jela s bogatog skandinavskog menija

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne, nije sve u švedskom stolu, pužićima s cimetom i lososu na 1000 načina! Gastronomija Skandinavije bogata je zanimljivim jelima, a mi vam donosimo tri najzanimljivija.

U nas su knedle krumpir i šljive, u Šveđana - krumpir i svinjetina. Za krappkakor ili slane knedle trebat ćete pire od desetak srednje velikih krumpira, u koji ćete dodati 2-3 žumanjka, 150 g brašna i žličicu soli te sve umijesiti.

Za nadjev pirjajte 200 g svinjetine i jedan luk te začinite po želji. U kuglici krumpirova tijesta veličine loptice za golf napravite udubinu, napunite je pirjanim mesom pa zatvorite. Kuhajte knedle u uzavreloj vodi dok ne isplivaju. Prije serviranja ih prelijte zagrijanim Brzo & Fino umakom okusa šampinjoni. Mogu se zaliti vrhnjem i zapeći, poslužiti s džemom od brusnica ili jednostavno preliti maslacem.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


I Finci vole pomiješati slatko i slano, a jedan od tradicionalnih specijaliteta koji ih povezuje s nama, konkretno s Likom, je - škripavac!

Leipäjuusto ja lakkahillo, odnosno preprženi škripavac s džemom od močvarnih jagoda, slasna je finska delicija čiji se prekrasan okus temelji na bobicama koje rastu po cijeloj Finskoj. Najviše ih ima u močvarama Laplanda, pa su po njima dobile i hrvatsko ime. Englezi radije ističu njihov lagani okus i bogatstvo vitamina C, pa ih zovu cloudberries.

Ni Norvežani nisu imuni na slatki zalogaj: njihov gulrot kake, odnosno tradicionalni kolač od mrkve, osvaja na prvi, vrlo slatki zalogaj. Iako se ljubiteljima popodnevnog čaja može činiti da je kolač od mrkve dio britanske kulture, činjenica jest da gotovo svaka domaćica u Norveškoj ima svoj vlastiti, obiteljski recept za ovaj kolač.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Skibberlabskovs ili mornarski gulaš staro je dansko jelo s brodova. Na otopljenom maslacu staklasto pirjajte tri narezana luka te dodajte 750 g junećih prsa narezanih na kockice, nekoliko listova lovora i papar u zrnu. Zalijte litrom temeljca, poklopite i pustite da krčka 45 minuta. Od 1,5 kg krumpira narezanih na kockice polovicu dodajte mesu te zaklopite. Za 15 minuta promiješajte i dodajte ostatak. Kuhajte još 15 minuta, ali jelo ne miješate već - tresete! Posolite i popaprite, servirajte s vlascem i repinim uljem, uz krišku raženog kruha.

Stekt strömming, odnosno pržena haringa, omiljeni je ulični obrok Šveđana. Filete haringe uvaljajte u posoljeno raženo brašno pa prepržite na maslacu. Slavni švedski hrskavi kruh namažite maslacem te dodajte žlicu tartara i ribu.

Otkrijte još slasnih skandinavskih jela, poput švedske juhe od gljiva i pripremite ih jednostavno s gotovim Brzo & Fino umacima.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • haseebkh55 17:08 12. Ožujak 2017.

    i like this site.........good......thanks