Špajza 31. ožujka 2017.

Najgorih 10 pogrešaka kod pripreme hrane

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako svi mislimo da nikad ne griešimo, često to ipak činimo!

Prema portalu Food Network, postoji čak 10 najčešćih pogrešaka koje možete učiniti pripremajući hranu!

Pa krenimo redom!

10. "Premijesili" ste tijesto

Osim ako recept to ne traži od vas, tijesto mijesite nježno i lagano - tako da se svi sastojci lijep sjedine i postanu glatka smjesa. Ne pretjerujte s miješenjem jer ćete tako dobiti tvrdo tijesto - to se posebno odnosi na tijesto za krafne, kruh, focacciu i slično, jer takva tijesta trebaju biti mekana kako bi i konačan proizvod imao lijepu i meku teksturu.

tijesto | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

9. Ne ostavljate složence i meso da "odmore" nakon pečenja

Iako neki jednostavno ne mogu dočekati da krenu s jelom, kako bi meso i složenci imali bolji okus i teksturu, potrebno im je dati malo vremena da odstoje (popularno "odmore") prije nego ih krenete jesti. tako će sokovi ostati u mesu, a primjerice složenac poput lazanja ćete lakše izvaditi jer se tijesto malo stisne ako ga ne vadite odmah iz posude za pečenje.

lazanje s bučom | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

8. Krivo režete meso

Meso režite okomito na žile, ligamente i slična veziva jer će tako meso biti sočnije i lakše ćete ga moći jesti.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

7. Koristite "tupe" noževe

Kod rezanja nožem koji nije oštar, postoji puno veća vjerojatnost da ćete se porezati zato što lakše klizi uz to što režete, primjerice luk. Ako režete oštrim nožem on će samo prolaziti kroz sadržaj i neće proklizavati.

Kuharov nož | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

6. Stavljate neosušenu hranu peći

Mala tajna velikih kuhara jest upravo ta da svaku hranu prije stavljanja u pećnicu dobro posuše (pa začine...). Tako će se hrana lijepo ispeći i dobit će onu finu i hrskavu koricu.

5. Hranu ne začinjavate dovoljno

Nemojte se bojati staviti sol na hranu koju pripremate. Ako stavite premalo soli npr., hrana bi mogla biti bezokusna, a dovoljna količina soli učinit će ju puno ukusnijom.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

4. Ne kušate hranu dok se kuha

Neki možda ne vole isprobavati hranu dok ju kuhaju, ali to je vrlo važno kako biste mogli kontrolirati njen okus. Naravno, kod pripreme mesa i jela s mesom nemojte isprobavati dok niste sigurni da je pečeno, ali kod ostale hrane - primjerice umaka, važno je pratiti njen proces pripreme i okus kako biste znali treba li vam možda još začina i slično.

Začini | Author: Alan Meniga foto: Alan Meniga

3. Ne čitate recept po kojem radite

Iako se na prvu možda čini lako, ako neku hranu pripremate prvi put, važno je pratiti recept (posebno ako radite s namirnicama koje niste nikada koristili) ali i zbog toga da ne bi bilo iznenađenja jer ste neki korak preskočili ili, još gore, niste znali da postoji.

2. Pretrpavate posude u kojima kuhate

Ne stavljajte previše hrane u tavu, lonac, lim i slično jer se tako neće ravnomjerno ispeći/skuhati. Svakim dodavanjem novih namirnica se temperatura posuđa smanji i tako se sve dulje kuha, ali i moguće da će se na kraju samo stvoriti para i sve će se raskuhati umjesto da se zapeče.

1. Bojite se dovoljno zagrijati posuđe

Ne stavljajte hranu u hladno i nezagrijano posuđe u kojem ćete ju kuhati. Najbolji način pripreme je zagrijati tavu pa staviti ulje, zagrijati i ulje te onda tek dodati namirnice koje pripremate. Tako ćete puno lakše dobiti lijepo zapečenu hranu i ukusnije obroke. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.