Špajza 29. ožujka 2017.

Nova saznanja o hrvatskom eno-gastro turizmu

foto: Denis Perčić
gastro postao gastro.24sata.hr
Tema 3. G.E.T. konferencije bila je strategija razvoja eno-gastro turizma, uz primjere dobre prakse. Sudionike je kroz konferenciju vodio poznati glumac i eno-gastro kritičar Damir Folnegović - Blaž.

Treća G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu održana je 24.-25.3.2017. na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku.

 | Author: Denis Perčić foto: Denis Perčić

Na otvorenju konferencije, sudionicima su se obratili zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije g. Željko Cirba, gradonačelnik Iloka g. Zvonimir Dragun i većinski vlasnik Iločkih podruma d.d. g. Juraj Mihaljević, redom zahvalivši na inicijativi i prepoznavanju Iloka kao lokacije održavanja te zamolivši predstavnike medija da prenesu dojmove i informacije o destinaciji i pomognu da se zadrže ljudi u Srijemu, da se zaustavi iseljavanje.

 | Author: Denis Perčić foto: Denis Perčić

U prvom, uvodnom danu konferencije, dodijeljene su nagrade Bijeli grozd Regional Trophy i sedam Excellence star certifikata kategorizacije vinarija. Drugi dan održao se niz stručnih prezentacija i otvorena rasprava o temi. Bijeli grozd i kategorizacija vinarija proizašli su iz spoznaje da turistima nije bitan samo proizvod, već cijeli doživljaj. Temelje se prvenstveno na aspektima turističke ponude, s ciljem da se turistima olakša izbor relevantnom preporukom, a proizvođače potakne na razvoj kvalitete ukupne ponude. Turisti do ovih informacija mogu doći kroz višejezični G.E.T. Vodič na web adresi www.getworldguide.com.

"Vodič se zasniva na stručnom mišljenju. Ono što je Michelinov vodič za restorane, to mi želimo postati za vinarije", pojašnjava g. Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T.

 | Author: Denis Perčić foto: Denis Perčić

Kategorizacija vinarija je način rangiranja vinarija prema određenim kriterijima, uzimajući u obzir turistički aspekt. Skala se sastoji od preporuke, jedne, dvije i tri zvjezdice te Excellence star (zvijezde izvrsnosti), koja je najviši rang kategorizacije, a ukazuje na to da vinarija zadovoljava sve najviše kriterije, ali nudi i dodatne sadržaje kojima prezentaciju diže na puno višu razinu i stvara nezaboravan doživljaj.

Na konferenciji je sedam hrvatskih vinarija dobilo priznanja Excellence star. To su: Iločki podrumi, Bolfan Vinski vrh, Vuglec breg, Meneghetti, Boškinac, Saints Hills i Korta Katarina.

 | Author: Denis Perčić foto: Denis Perčić

Bijeli grozd je godišnja nagrada kojoj je misija istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem, na bilo koji način, utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola. Za vinarije po izboru glasuje više od 500 odabranih eno-gastro znalaca i putnika, nagrade se dodjeljuju na VINOcom festivalu krajem studenog, a u 2016. godini se po prvi puta moglo glasovati i za vinarije iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Zatim su izdvojene po tri najbolje vinarije iz svake od navedenih država te je pred širu publiku stavljena mogućnost da odabere najbolje u regiji.

Po odabiru publike, Bijeli grozd Regional Trophy za sezonu 2016/2017 osvojile su ove vinarije:

1. mjesto - Iločki podrumi, Ilok (Hrvatska)
2. mjesto - Zvonko Bogdan, Palić (Srbija)
3. mjesto - Kozlović, Momjan (Hrvatska)
4. mjesto - Movia, Ceglo (Slovenija)
5. mjesto - Podrumi Vukoje 1982., Trebinje (Bosna i Hercegovina)


U sklopu 3. G.E.T. konferencije ovim su vinarijama dodijeljene plakete i vrijedne kristalne nagrade koje su stigle iz staklarne Rogaška.

 | Author: Denis Perčić foto: Denis Perčić

Drugi dan konferencije održan je niz stručnih prezentacija.
• Željka Balja, nagrađivana diplomantica turizma sveučilišnog smjera: Vinski (eno-gastro) turizam kao posebni oblik ponude turističkih agencija
• Otto Barić, jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata: Arhitektura u vinarstvu
• Saša Špiranec, uvaženi vinski konzultant, publicist: Vinski festivali, prezentacije i vodiči
• Sanja Muzaferija: WOW (Women on Wine) - međunarodno i regionalno povezivanje
• Vladan Krečković, projektni koordinator u organizaciji Dunavski centar za kompetenciju: DCC i regionalno povezivanje
• Damir Kmećko, voditelj turizma u Iločkim podrumima d.d.: turizam Iločkih podruma, prednosti i poteškoće na destinaciji te planovi za budućnost

Zaključak
Prvo treba napomenuti kako na konferenciji nije sudjelovao nitko iz resornih ministarstava - turizma, poljoprivrede, regionalnoga razvoja - mada su neki od njih bili pokrovitelji konferencije, na čemu im zahvaljujemo. Zašto je to bitno? Hrvatski eno-gastro turizam očito ima izuzetno velike potencijale, koji leže u raznolikosti, kako vina, tako i načina pripreme hrane. Kada bi eno-gastro turizam vezali uz kruzing, cikloturizam i slične grane turizma, mogućnosti bi bile izuzetno velike. Dakle, postoje resursi, postoje ljudi, ali nedostaje političke volje ili želje da se napravi veći iskorak.

Jer, da, svi smo mi kreatori destinacije, ali krovna ministarstva moraju dati svoj obol da bi svijet prepoznao Hrvatsku kao izuzetnu eno-gastro destinaciju. Pritom ne treba zaboraviti da u ovom segmentu turizma pričamo o manjim grupama ili individualnim gostima, više i visoke platežne moći.


"Nadamo se da će na četvrtoj G.E.T. konferenciji, u ožujku 2018. godine, predstavnici ministarstava biti s nama.", zaključuje Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.