Špajza Gastro zvijezda 20. studenoga 2018.

Obožavamo: Super zdrava salata od quinoe i avokada

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Prošlog vikenda ponovno smo okupili naše superfinalistice u Enzitinoj kuhinji, zadali im slatke i slasne zadatke, te kao i obično uživali u dobroj hrani i veselom druženju.

Ove subote naši superfinalisti Gastro zvijezde ponovno su se sastali na snimanju emisije "Ekspres lonac s Ribafishem"  i pripremili nekoliko divnih jela. Tako su ne na meniju našle krpice sa zeljem i mesni i povrtni faširanci, salata od quinoe i avokada, torta od palačinki i zeleni detox smoothie

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Superfinalistica iz kategorije Zdrava hrana, Marija s bloga Nuts and Walnuts i ovaj put se pridruži veseloj ekipi  superfinalista na snimanju nove epizode kulinarskog showa "Ekspres lonac s Ribafishem“. S ograničenim brojem namirnica, Marija je dobila zadatak da nam napravi super zdravu salatu i jedan detox smoothie. 

Dok radite salatu i smoothie trk na starnicu Gastro zvijezde i dajte glas svom favoritu, imate još samo dva dana!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Salata od quinoe i avokada
(za 2 osobe)

Potrebno vam je:

  • 1 šalica (250 ml) quinoe
  • 1 3/4 šalice vode
  • prstohvat soli
  • 2 kruške ili jabuke (ili kombinacija), oguljenih i narezanih na kocke
  • šaka badema, isjeckanih
  • 2 avokada, oguljena, otkoštena, narezana na komadiće. Par kriškica ostavite za ukras
  • 1 limun (sok i par kriškica za ukras)
  • 2 šalice svježeg špinata
  • 2 češnja češnjaka, sitno narezana
  • 1 manji luk, tanko narezan 

Priprema:

  1. Quinou stavite u sito/gustu cjediljku i dobro isperite pod tekućom vodom.
  2. Ocijedite, stavite u posudu za kuhanje, dodajte sol, prelijte vodom i poklopljeno kuhajte na laganoj vatri dvadesetak minuta. Povremeno promiješajte. Nakon dvadesetak minuta kušajte je li quinoa kuhana - ako nije, dodajte još žlicu, dvije vode. Kuhana quinoa ne smije biti tvrda ali ne treba biti ni prekuhana, kašasta. 
  3. Dok se quinoa kuha, pripremite ostale namirnice. Kruške i jabuke polijte s malo limunovog soka da ne potamne. 
  4. Sve sastojke stavite u zdjelu, začinite po želji i lagano promiješajte ili protresite. Poslužite toplo ili ohlađeno.
  5. Po želji ukrasite kriškama avokada, limuna ili pospite sjemenkama. 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Zeleni detox smoothie
za 2 čaše

Potrebno vam je:

  • 2 šake badema, oraha, lješnjaka ili kombinacija
  • 3 šake svježeg špinata
  • 1 banana, oguljena
  • 1 jabuka, oguljena i očišćena
  • 1 kruška, oguljena i očišćena
  • 2 šalice (po 250 ml) bademovog ili drugog biljnog mlijeka
  • 1 limun (sok)

Priprema:

  1. U blender stavite prvo orašaste plodove: njima treba najviše da se sasvim usitne.
  2. Kad se usitne, dodajte malo biljnog mlijeka a potom i sve ostale sastojke. Pulsirajte dok ne dobijete lijepu, kremastu smjesu.
  3. Izlijte u čašu, ukrasite kriškama limuna i nasjeckanim bademima. Poslužite odmah a ostatak čuvajte dan, dva u hladnjaku. 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.