Špajza 06. travnja 2017.

Odabrani najbolji restorani svijeta 2017. godine

foto: Instagram, @danielhumm
gastro postao gastro.24sata.hr
Eleven Madison Park nakon trinaest godina Amerikance doveo do vrha, Noma ostala bez svog mjesta na listi...

Will Guidara i Daniel Humm, genijalci koji stoje iza kulisa restorana Eleven Madison Park u New Yorku jučer su na najbolji način okrunili svoj rad i trud. Njihova su ih jela i način prezentacije doveli do titule najboljeg restorana na svijetu 2017. godine. Potukli su tako talijansku Osteriu Francescanu dok se donedavni pobjednik svih gastronomskih lista, danska Noma Renea Redzepija ove godine nije ni našla na listi.
 


Okusi dovedeni do savršenstva, istraživanje gastronomskih preferencija svakog gosta, vrhunska pića na izbor, pa čak i pokloni koji pojedini dobiva na odlasku doveli su Eleven Madison Park do samog vrha svjetske gastronomije. Izbalansirani tanjuri i promišljeno servirana jela samo su dio paketa koji svojim gostima servira dvojac Guidara i Humm. Meni za dvoje u njihovom restoranu stoji 1000 dolara i prema riječima sretnika koji su ga imali prilike okusiti - vrijedi svakog centa.

Amerikanci na vrhu nisu bili od 2004. godine kada su se na svjetskoj gastronomskoj sceni pojavili europski kulinarski genijalci koji su nudili ipak nešto više. Danas, kada na listi nema danske Nome zbog kratke pauze i lutanja chefa Redzepija, dobili su priliku zasjati, a zatim je sjajno iskoristili.
 

 | Author: Instagram, @reneredzepinoma foto: Instagram, @reneredzepinoma

Na drugom se mjestu već očekivano našla Osteria FRrancescana fenomenalnog chefa Massima Botture, treće je mjesto zauzeo restoran El Celler de Can Roca pod vodstvom chefa Joana Roce. Četvrto mjesto pripalo je francuskom Mirazuru, a peto Centralu iz Lime.

Važno je spomenuti kako ženski chefovi drže tek tri mjesta na listi 50 najboljih. Riječ je o restoranima Arzak, Central i Cosme, no i te su kuhinje pod budnim okom muških chefova.

U kreiranju liste 50 najboljih restorana sudjelovalo je 1500 ljudi, a brojka uključuje chefove, gastronomske kritičare, zaljubljenike u dobru hranu i obrazovane gastronome koji su svoje glasove dali prema objektivnim zaslugama, ali i vlastitim preferencijama.

Cijeli popis dobitnika pogledajte na portalu Eater.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MSMITH 21:46 20. Lipanj 2017.

    Svake godine se izmjenjuju restorani koji su u vrhu Hrvatske gastronomske ponude. Svakako je za pohvaliti trud svakog restorana koji se trude svojim gostima ponuditi jedinstveno gastronomsko iskustvo. Mnoge ponude restorana su odredile Hrvatsku kao pravu gastronomsku meku. Za pretragu ... prikaži još! najboljih restorana u Hrvatskoj svakako pregledajte putem jedinstvene liste restorana u Hrvatskoj https://www.klikcup.com/hr