Špajza 02. siječnja 2017.

Otkrivamo: 9 namirnica za borbu protiv prehlade

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona gripe i prehlada je tu, ali mi znamo što jesti kako bi ih spriječili!

Vjerovali ili ne, protiv prehlada, upala i temperature, najbolje se boriti - hranom! Sjajno zvuči, zar ne? Postoje, naime, namirnice koje svakodnevno konzumiramo, a nismo ni svjesni koliko su zapravo dobre i mogu nam pomoći. U hladne dane, kada prehlada i gripa samo čekaju da nas se dočepaju, potrebno je povećati unos ovih namirnica u organizam.

1. Rajčica: 

Osvježavajuća slatko - kiselkasta rajčica prepuna je i vitamina C koji je izuzetno važan za pomoć pri borbi protiv upala i prehlada. Možete ju jesti sirovu, ali i napraviti neku ukusnu gustu juhu.

rajčica | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

2. Češnjak:

Unatoč neugodnom mirisu, češnjak je odličan za čišćenje organizma od štetnih tvari, ali i kao pomoć u borbi protiv gripe. Ako ga ne možete jesti bez ičeg, konzumirajte ga primjerice u namazu

3. Maslinovo ulje:

Vjerojatno najzdravija masnoća na svijetu! Možete ga koristiti kao hranu, ali i kao odličnu pomoć za njegu kože, kose ili noktiju. Maslinovo ulje možete jesti čak i samo, ili pak, namazano na komad finog svježeg kruha. Pomoći će vam održati tijelo hidratiziranim, detoksicirati ga, ali i u borbi protiv upala.

4. Zeleno lisnato povrće:

Kelj, špinat, rikula - samo su neka od lisnatog povrća koje biste trebali što češće jesti. Pomoći će vam održati tijelo i organizam produktivnijim. Što je povrće zelenije - sadrži više klorofila koji pomaže detoksikaciji organizma, ali i unosu željeza.

Kelj | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

5. Orasi:

Sadrže omega-3 masne kiseline izuzetno dobre za zdravlje srca, ali i za mozak te za podizanje energije. Možete ih jesti sirove, ali i napraviti odlične slastice s njima. 

6. Riba:

Hladnovodne ribe, poput tune i lososa, bogate su masnoćama, a konzumacija takvih riba, pomaže smanjiti upale u tijelu. Isto tako, pomažu uklanjanju toksina iz organizma, što nas čini manje napuhnutima. 

7. Naranče:

Predivne ne samo zbog boje, okusa i mirisa, već i zbog pregršt vitamina C kojeg sadrže. Kao i ostalo citrusno voće, pomažu proizvodnju enzima u jetri koji uklanjaju toksine iz organizma. Konzumirajte ih svježe, iscijeđene u soku, ili pak, u nekoj ukusnoj salati.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

8. Kurkuma:

Kurkumu možete koristiti u slanim i slatkim jelima, juhama, ili ju čak jesti i s malo vrhnja. Zašto? Zato što je izuzetno dobra u borbi protiv upala i pomaže održati dobru probavu.

9. Crni grah:

Iako kod nas još nije toliko popularan, crni grah je u svijetu poznat kao izuzetno zdrava namirnica koju bismo trebali uvrstiti u svakodnevni jelovnik. Bogat je željezom i magnezijem koji su odlični saveznici u borbi protiv upala, prehlada, ali i općenitom održavanju tijela zdravim. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.