Špajza 27. svibnja 2017.

Perete hranu? Saznajte jeste li u pravu!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Perete li meso i rižu? Saznajte jeste li u pravu ili bi vas vaše kulinarske navike mogle koštati zdravlja...

Ne znajući od kuda dolaze sastojci naših jela, pranje istih gotovo nikada ne može biti loša stvar. Ipak, postoje sitne razlike koje će vašim jelima donijeti bolje okuse te vam pružiti zdraviju alternativu ako ih bacite ili ne bacite pod mlaz vode. Saznajte koju je hranu važno obavezno oprati prije uporabe, a koja nikako ne trpi pranje.

Neki sastojci omiljenih jela traže pranje kako bi se s njih isprali nečistoće nastale u transportu ili dugim stajanjem. U tu skupinu svakako ulaze sve vrste voća i povrća, posebice ono koje dolazi iz drugih dijelova svijeta ili pak je tretirano. Nažalost, u trgovinama je najčešća pojava upravo uvozno voće i povrće stoga ga je važno dobro oprati prije posluživanja.

Koristite li koricu limuna ili naranče, svakako je prije uporabe izribajte čistom spužvom za suđe dok će bobičasto voće biti dovoljno umočiti u hladnu vodu s malo octa, isprati i osušiti pa spremiti u hladnjak.

 

Limunova korica | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Jela iz konzerve poput graha i slanutka važno je isprati ponajprije zbog dugog stajanja, a zatim i tekućine u kojoj stoje. Istresite ih u cjedilo, operite pod mlazom hladne vode i mahunarke su spremne za korištenje. Želite li sačuvati nešto tekućine iz slanutka, sve to obavljajte iznad posude kako voda ne bi iscurila niz odvod.

 

Možda vas zanima... Superzačinjeni prženi slanutak Recepti



Pranje riže prije kuhanja možda nije navika baš svakog ljubitelja dobrih zalogaja, ali je odličan način za uživanje u mekoj, pahuljastoj riži. Uz to, pranjem omiljene žitarice riješit ćete se bakterija nastalih pri pakiranju, ali i škroba koji rižu čini zbijenom i slijepljenom. Da biste je oprali, ubacite je u gusto cjedilo, stavite ispod laganog mlaza hladne vode pa laganim pokretima ruke isperite svaki dio riže.
 

kuhanje riže | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

S druge strane, različito meso, a posebice piletina i ostala perad, ne pere se baš nikada. Iako se u većini slučajeva pranjem uklanjaju bakterije, pranjem peradi one se stvaraju. Također, pripazite na kuhinjske površine koje dolaze u dodir sa sirovom peradi te ih odmah po završetku dobro operite. Pripremom sirovog povrća ili drugih namirnica na tim istim površinama riskirate širenje bakterija, a samim time i različite vrste bolesti.

 

Piletina Možda vas zanima... Dvadeset novih ideja za pripremu savršene piletine Recepti



Baš kao i meso, riba se također ne pere. Pripremate li je sirovu, pečenu ili kuhanu, ona će najbolje arome zadržati kada ostane netaknuta, baš kao da je upravo izašla iz mora. Poslužujete li je svježu, svakako koristite rukavice i držite je na hladnom što je duže moguće.

Jaja, ali i tjestenina isto tako ne zahtijevaju pranje. Jaja se ispiru kada su tek izlegnuta posebnom tehnikom koju nije moguće ponoviti u klasičnim domaćim kuhinjskim uvjetima. Tjestenina pak sadrži škrob, itekako koristan sastojak koji će vam kasnije dobro doći kod pripreme slasnih umaka te se nipošto ne preporučuje pranje bez obzira na svježinu i oblik.
 

tjestenina | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.