Špajza 21. veljače 2017.

Pet baznih francuskih umaka za sva vremena

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Upoznajte bešamel, espagniol, hollandaise, veloute i tomato sauce!

Francuska, zemlja najbogatije gastronomske scene na svijetu postavila je mnoga kulinarska temelja. Osim hrskavih baguetta i dugo pečenih mesnih delicija, Francuzi su gastronomskom svijetu dali još nešto - pet sjajnih osnovnih umaka!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Bešamel umak najpoznatiji je po svom miješanju u najslasnije domaće lazanje. Priprema se na bazi maslaca, brašna i mlijeka, a obavezan je i dodatak muškatnog oraščića. Osim toga, u već pripremljeni umak možete ubaciti dodatke po želji. Tako će dodatak sira i žumanjka dati Mornay umak dok ćete Soubise umak dobiti miješanjem bešamela i sjeckanog luka. Recept za savršeni bešamel pronađite među našim receptima!
 

Možda vas zanima... Napravite savršen bešamel umak Recepti


Espagniol umak najčešće se koristi kao baza za gulaše i slična gusta, bogata jela. Priprema se od korjenastog povrća koje se prži na maslacu, koncentrirane rajčice, a na kraju se dodaje i brašno koje umak čini gušćim. Umaku se dodaje temeljac i začini ili pak se ubacuje u jela koja se na štednjaku već krčkaju.

Hollandaise umak smatra se poprilično kompliciranim zbog emulzije žumanjka. Mnogim je amaterima bilo potrebno čak nekoliko kutija jaja kako bi ovaj umak doveli do savršenstva pa ne morate brinuti kada vam ne uspije iz prvog pokušaja. Hollandaise umak dobiva se miješanjem žumanjaka i octa, soli i vode. Ovim se sastojcima dodaju još i pročišćeni maslac i limun. Kod pripreme valja paziti na razdvajanje sastojaka, preveliku temperaturu i gustoću umaka.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Izvrsna zamjena za vrhnje za kuhanje i slične proizvode bit će veloute umak. Najprije se priprema zaprška na bazi maslaca i brašna da bi se zatim sve zajedno pojačalo dobrim temeljcem. Ovaj umak također može poslužiti kao idealna baza mnogim drugim, nešto bogatijim umacima.

Umak od rajčice ili tomato sauce jednostavan je crveni umak kojeg je teško ne voljeti. Priprema se od korjenastog povrća, zaprške, umaka i rajčica i najčešći je dodatak različitim oblicima tjestenine. Važno je naglasiti kako pravi bolognese bez ovog umaka nije moguće pripremiti.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.