Špajza 18. listopada 2016.

Počinje era crnih hamburgera (i jakih piva): Plac vs. Paulaner Grill Bar

Crni hamburger
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Svake godine Zagreb napadne neka nova namirnica za kojom svi njeni građani i gosti jednostavno - polude. Tako smo imali nalet sushija, pa wokova, hamburgera, i sada umjesto da navale rebrica - imamo crne hamburgere! Obišli smo dva top mjesta...

Kako do Đurine Hiže u Varaždinskim Toplicama još nismo stigli, Maximilian smo već obradili, a na Festivalu burgera je bila prevelika gužva, danas razgovaramo s autorima dva sjajna primjerka.

Za početak, tu su ljudi iz Paulaner Grill Bara smještenog na adresi Črnomerec 102 (prije okretišta desno, pa samo ravno), Viktor Lubenjak – vlasnik i Tomislav Antolić – chef.

Crni hamburger | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Viktore, čestitke na pohvalama za vaš roštilj, jedan od najboljih u gradu, koja je tajna vašeg uspjeha?

Zahvaljujem se na čestitkama! Priča je počela davno kroz neobavezna roštiljanja s prijateljima gdje smo današnji chef i ja „zagrizli“ i nastavili potragu za savršenim roštiljem, putujući po svijetu. U konačnici smo osmislili svoj vlastiti, originalni tip roštilja i danas smo tu gdje jesmo. 

Kakve ste burgere do sada radili, otkud ideja za crni?

U Paulaner Grill baru od prvog dana pripremamo burger, cheesburger i „Bayern burger“ u našoj lepinji. Kroz godine smo obilazeći poznate sajmove u Europi imali prilike vidjeti brojne novitete u gastronomiji te smo u Italiji upoznali proizvođače vrhunskog bijelog brašna kojeg i sami koristimo u našem Paulaner Pizza baru te se susreli i sa crnim. Crno brašno je zdravije, lakše probavljivo i ima pozitivne učinke na probavu.

Razlika između bijelog brašna i onog s ugljenom (biljnim) je u dodatku 3% ugljenog praha u bijelo brašno. Zato govorimo o biljnom brašnu. Dodatak ugljena čini brašno zdravijim.

Od čega se sastoji vaš crnjak?

Crno hambi pecivo, juneća pljeskavica, rajčica, zelena salata, špek, hambi umak, sir, prženi luk, sweet chilli umak i domaći pomfrit.

Što se još dodatno dobije u ponudi i recite nam koju riječ o specijalnom Oktoberfest pivu

Imamo promotivnu akciju dva prigodna „Oktoberfest“ menija:

„OKTOBERFEST“ MENU 1 Cijena: 90kn Sastoji se od „Oktoberfest“ Burgera s krumpirićima, štrudle s jabukom na umaku od vanilije i točenog „Oktoberfest“ Paulanera - 1 L

„OKTOBERFEST“ MENU 2 Cijena: 70 kn Sastoji se od kobasice na zelju, štrudle s jabukom na umaku od vanilije i točenog „Oktoberfest“ Paulanera - 1 L

Tijekom listopada možete uživati i u ostalim gastro igrarijama chefa kuhinje Tomislava Antolića, kao što su već nadaleko poznati punjeni pileći batak i zabatak, rolada Muenchen, punjeni lungić u maramici, biftek, te ostala jela s roštilja kao i razne deserte. Oktoberfest pivo je nefermentirano pivo posebno osmišljeno za tu festivalsku prigodu, pitko, laganih nota hmelja i snažnog okusa slada te izražene zlatne boje.

Čestitamo na ideji i svača čast na kombinaciji piva i burgera!

Crni hamburger 

Na predstavljanju fantastičnog Crnog Jacka Pivovare Medvedgrad, prisustvovali smo jednoj sjajnoj suradnji, i dokazu kako se ukusi jela i pila prema bojama – nekada doista sjajno slažu. Tako je uz ovaj sjajan crni India pale ale (novi, moderni pivski stil kojeg karakterizira izraziti hmeljni karakter, relativno visok postotak alkohola i jak okus prženog, tamnog slada) napravljen od četiri vrste slada te četiri vrste američkih hmeljeva poslužen i crni hamburger iz obližnjeg Placa.

O samom hamburgeru/Placburgeru smo upitali tvorca, gospodina Josipa Matijevića.

„Kitchen & grill PLAC je otvoren prije dvije godine na 69 koraka od glavnog trga, a opet u intimnoj atmosferi.... Htjeli smo ponuditi pravi sarajevski ćevap u srcu Zagreba - sarajevska receptura, čista junetina, sarajevski somun i ugođaj trznice Dolac... Za početak smo uvrstili dva klasična burgera (hamburger i cheeseburger), kojima smo dodali naš jedinstven umak sa samoborskom mustardom. Dalje smo se vodili željama gostiju i dodavali jela koja radimo na svoj način, kao sto su teleći trganci s grilla, otkošten batak-zabatak na neizostavnoj plac salati, na što se nadovezuje Placburger ili Garaviburger kako ga znaju nazivati.

Ideja Placburgera je došla jer smo htjeli Zagrepčanima pružiti nešto novo s odmakom od klasičnih burgera. Tako smo napravili crno pecivo koje se radi od bijelog i raženog brašna s dodatkom crnila od sipe, premazano jajima i posuto sjemenkama. Burger se sastoji od 100% junećeg mesa, posebnog umaka i Plac salate s posebnim dresingom.“

Uglavnom, želite li crni hamburger s tijestom od sipinog crnila ili aktivnog ugljena, i to sparenog s vrhunskim domaćim i bavarskim pivom – vrijeme je da se prošetate, odnosno provozate. Ovaj bliže centru je onako, više majonezast, s puno coleslaw salate, onaj na zapadu - pun rajčica i svakojakih iznenađenja. Dakle, tako slični, a potpuno različiti, svaki sa svojom specijalnom pivskom pratnjom... U svakom slučaju, čeka vas sjajna kombinacija! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.